Spännande blandning i GBG Beer Week-ölet

Bildspel

Bild 1 av 2

Gänget på Spike Brewery står bakom årets öl till GBG Beer Week. (Foto Anna Jarosz)

Norsk jäst, svensk malt och humle. Och så lite lokala kryddor. Där har du basen i årets öl till GBG Beer Week som startar i slutet av mars.

Det är Spike Brewery som utsetts för att brygga årets öl till GBG Beer Week, och där har man lagt en hel del tid på att hitta något gott och unikt. Resultatet blir det de själva kallar en Skandinavisk Ale.
– Ölet är bryggt på maltsorten Balder från Sörmland, Saphirhumle odlad i Skåne samt norsk kveikjäst. Ölen har sedan rundats av med växter och örter som är odlade i Göteborg. Allt detta sammantaget ger en ovanlig kombination av smaker säger huvudbryggaren Bernardo Gava.
Att enbart använda skandinaviska ingredienser i en öl är sällsynt. Svensk humle används ibland av hembryggare, men sällan av bryggerier. Bryggning på kveikjäst är en norsk specialitet som går tillbaka väldigt långt i tiden. I den norska bondetraditionen bevarades kveik genom torkning och överfördes från generation till generation. Det ger ofta ölet fruktiga eller mustiga aromer och smaker.
–”GBG Beer Week 2020 Spike” är en lättdrucken modern öl med fruktig humlighet och låg alkohol, samtidigt som den hyllar en tusenårig skandinavisk bryggartradition säger David de Courcy, vd på Spike Brewery.
GBG Beer Week genomförs denna gång 27 mars till 4 april och grundarna Petur Olafsson och Fredrik Berggren ser fram emot att lansera det nya ölet.

– Spikes smaksättning med växter är unikt och det är inte många svenska bryggerier som jobbat med detta. Vi hoppas att ölet kan inspirera andra bryggerier att se vad som faktiskt finns naturligt, lokalt och nära. Ett lokalt förhållningssätt till råvaror helt enkelt, säger Fredrik Berggren.

Ölet kommer att finnas på en hel del krogar i samband med ölveckan och släpps dessutom på Systembolaget i april.