Ivan ser fram emot mycket i sommar

SOMMAR 2019

Ivan Larsson på Stigbergets ska ha semester på jobbet i sommar. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Tipo Pils ifrån Birrificio Italiano. Jag väljer den för att jag älskar pilsner mer än annat, tipo pils är en mycket bra sådan och Italien har en speciell plats i mitt hjärta då jag bott där som barn.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Mitt tycke om öl är förutom smaken väldigt förknippat med mina känslor och upplevelser kring ölet när jag dricker den. Vem gav den till mig? När fick jag den? Vad hände runt omkring mig? Har jag besökt platsen den bryggs på? Gillar jag bryggaren? Dansade jag? Finns där en stark upplevelse kring ölen kommer jag att tycka om den mera. Därför tänkte jag göra min lista därefter. Sverige för att här bor jag. Italien för att där älskar jag. Tyskland för att det är så gott.
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Närke Kulturbryggeri, dem behövs!

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Jag kommer som vanligt vara ledig med mitt jobb och utan mitt jobb hela sommaren till och från. Jag kommer dansa techno med Whiplash Brewing i Dublin på deras invigningsfest i juli. Jag kommer att vandra Abisko fjäll med min mor. Jag kommer ha ölprovning tillsammans med Rottweiler-gänget. Jag kommer åka till Berlin och hälsa på min galna far. Jag kommer åka finlandsfärja till Helsingfors för hälla öl på Craft Beer Garden Festival 2019 (Jag tar nog flyget hem). Jag kommer att fira midsommar i hindås.
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Jag tycker helt klart att Brewskival toppar Sveriges festivalutbud. Det är en välorganiserad festival i perfekt festivalmiljö. Mycket bra bryggerier ifrån hela världen, Helsingborg har ett av sveriges bästa Kallbadhus, man får frukt på bakfyllesöndagen och Hanna Gustavsson är bäst.
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag har följt alkoholpolitiken i nästan 20 år nu och det har hänt mycket sedan tiden innan sushirestaurangerna inte fick sälja öl och jag ansökte om mitt första alkoholtillstånd på min krog. Unga dricker mindre och man dricker av andra anledningar än förr, det skall vara gott och man tänker på vart det kommer ifrån. Köken i restaurangerna får vara mindre och ölen får kosta pengar, apk (alkohol per krona) är inte lika viktigt. Jag är övertygad om att politiker lagmän ser denna förändring också. Det kommer bli av på något vis! Det är dags att vi uppdaterar oss. Tänk vad god ölen blir om man också får uppleva allt med den på riktigt.