Nu ska de börja sälja tysk öl till systemet

Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson på Ivans Pilsnerbar är så glada i ölen de importerar att de nu ska sälja den på Systembolaget också. Foto: Peter Lindh

Först öppnade de en bar byggd på kärlek till tysk öl. Nu tar de det ett steg längre och ska börja importera den till Sverige och Systembolaget. Först ut blir Ölstudion i Göteborg.

Ivans Pilsnerbar på Ringön i Göteborg öppnade tidigare i år efter lång väntan och även om den tyska ölen inte hann komma på plats förrän senare så är den det nu.

Genom ett samarbete med Sebastian Sauer, som driver en tysk firma, för export och närliggande O/O Brewing för import kommer tysk lager i strida strömmar till baren.

Och Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson är rent lyriska när de beskriver den tyska öl de plockar hem.

– De läxar upp svensk lager. Tyskarna har en x antal generationer bryggare bakom sig, så de har ett antal år på nacken, säger Rasmus.

– Jag har varit på många ölfestivaler, men har aldrig stött på nån lager som är så bra som den vi tar hem här, lägger Ivan till.

Av den anledningen vill de testa att sälja ölen i en vidare krets än den som hittar till Ringön. Just nu förbereder de tillsammans med O/O:s Olof Andersson för att ta in tysk öl på flaska till Systembolaget.

– Det blir ett specialsläpp på Ölstudion, vi samlar ihop en lista på öl som aldrig går att få tag på här. Sex sju öl på 50-centilitersflaskor från Franken, säger Ivan.

Däremot ser det inte ut att bli någon import av fat till andra krogar, även om Brewers Beer Bar i Göteborg redan fått en del.

– Brewers är gamla vänner, vi har fokus på Systembolaget. Det är för dyrt att ta hem fat, säger Ivan.

– Panten på faten kostar mycket och vi måste samla ihop dem efteråt för att skicka tillbaka dem till Tyskland.

Ölen hämtas från Bambergområdet i Franken och till sin hjälp har de ett tyskt bolag som åker runt i småbyarna och samlar ihop öl från mindre bryggerier.

Stilarna varierar, det kan vara märzen, kellerbier, pilsner eller rauchbier. Och även inom stilarna varierar det.

– Det är svårt med stilarna, det kan vara en by som gjort en kellerbier i många år och sen samma sak i en grannby, och de är ändå helt olika, säger Rasmus.

Den egna baren säljer en hel del tysk öl och mer hoppas Ivan och Rasmus att det ska bli framöver.

– Vi ska lansera öppna ölprovningar med olika teman och ibland kommer de här ölen att dyka upp där med, berättar de och lägger till att premiären blir den 27 oktober.

Ivans Pilsnerbar ska ha öppna ölprovningar. Foto: Privatbild