Nu dyker tyskarna upp på Ivans Pilsnerbar

När Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson öppnar pilsnerbaren igen på torsdag så är det med lite skoj öl från Tyskland i fyra av de fem kranarna. Det ska bli fem kranar till, men de hinner antagligen inte anlända innan dess. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Peter Lindh

Ivans Pilsnerbar vill bli bästa stället för tysk öl i Göteborg och i morgon är det premiär för de första egenimporterade tyskarna.

Två pallar med tysk öl står nu och väntar på Ivans Pilsnerbar på Ringön i Göteborg och enligt Ivan Larsson är det öl som sällan sett en svensk bardisk innan.

– Bryggerierna är så himla små och brukar inte jobba med export, berättar han.

Roppelt Kellerbier, Lieberth Pils, Knoblach och Eichhorn Schwarzer Adler Lagerbier är i alla fall öl som göteborgare har väldigt svårt att hitta på andra ställen. Det är dessa som kopplas in först när pilsnerbaren öppnar på i morgon, torsdag.

Förhoppningen är att ha tyska fat konstant, men Ivan vågar inte säga alltid.

– De kommer i omgångar, men vi ska försöka ha något roligt på kran som inte resten av stan har hela tiden.

Eftersom de tyska bryggerierna de jobbar med nu är små, så har de inga rutiner för export, så det arbetet hamnar hos Ivan och O/O Brewing som sköter importen.

Därmed blir det även dubbelbeskattning med först tysk och sedan svensk alkoholskatt, med förhoppningen att få tillbaka den tyska skatten i efterhand.

– Så vi kör de här, men sen kommer vi även ta in öl från lite mer exportvana bryggerier, som har allt det här klart.

Det har gått ett par veckor sen smygpremiären den 19 maj och sen dess har Ivan och kompanjonen Rasmus Herbertsson hunnit med en riktig premiär i slutet av maj.

– Premiären var en succé och det har gått bra övriga kvällar. Speciellt helgerna, lördagarna har varit mer eller mindre fulla. Det finns mycket folk på Ringön, det trodde man inte, säger Ivan med en viss förvåning på rösten.

– Det är väldigt mycket hundägare som promenerar här och kommer in, det är någon sorts hundpromenadstråk, det hade jag inte en aning om. Sen är det kul att det kommer mycket musiker och konstnärer som håller till någonstans häromkring.

Redan från starten har även luncherna fungerat bra med 30 till 90 gäster per dag. Sen har inte allt annat fungerat lika bra, det har varit nåt missöde med elavbrott precis innan öppning och en översvämning. Men i huvudsak fungerar det, enligt Ivan.

Fast den unika ölmenyn bestående av ett antal tv-apparater i ett dött träd är inte riktigt klar än.

– Jag har byggt ett eget kabel-tv-nät och på torsdag kommer det att synas lite loggor på dem. Grunden satt och nu ska jag jobba med animationer, men det är 3D, så det är tidskrävande.

Läs även vårt reportage inför öppningen.