Ivans Pilsnerbar – en färgbomb på Ringön

Det ska gå att dansa på alla bord, påstår Rasmus och Ivan. ”Ja, utom det där kanske", säger de sen och pekar mot bordet i mitten av rummet. Foto: Peter Lindh

Ivan och Rasmus har en dröm och till skillnad från många andra drömmar går den att besöka. För i morgon öppnar Ivans Pilsnerbar, en färgbomb i ett skitigt göteborgskt industriområde.

Det blir en viss kontrast att komma in på Ivans Pilsnerbar på Ringön i Göteborg. Det mesta utanför tyder på industri, men innanför glöms det snabbt bort. En oinskränkt färgkakafoni, som dessutom ska kompletteras med ljud och ljus, möter upp i något som ändå blir hemtrevligt. Och galet.

Det är Ivan Larsson som ligger bakom den överdådiga miljön. Bakom sig lämnar han förbrukade färghandlare som han tjatat hål i skallen på med ”bara lite mer” när färgen inte varit tillräckligt gräll.

– Jag har tänkt extrema färger och att det ska vara välkomnande och varmt. Därför är även trädetaljerna viktiga. Det ska vara naturligt och mycket grönt också, berättar han.

Trivselhörnan på Ivans Pilsnerbar, som hämtad ur ett vardagsrum. Foto: Peter Lindh

Trädetaljerna består i allt från panel till ett dött träd hämtat från älven ett hundratal meter från baren. Och det är inte bara det döda trädet som är hyperlokalt.

– Allt finns på Ringön, vi letade länge efter en bardisktopp, sen insåg vi att det fanns ett företag på andra sidan gatan där vi fick den, säger Ivan.

I princip allt är second hand, köpt eller upphittat, bara ölsejdlarna är nya. Till och med ljudanläggningen har en historia.

– Den är från The Final Countdown-turnén 1986, fast den är lite uppdaterad sen dess, berättar Rasmus Herbertsson.

Rasmus Herbertsson och Ivan Larsson vid sin bar som ramas in av ett dött träd hämtat från älven. Där ska tv-apparater sättas upp som ska bli en ölmeny. Foto: Peter Lindh

Det döda trädet ska för övrigt ha en egen roll som utflippad ölmeny, med ett antal gamla tv-apparater upphängda som var och en visar varsin öl. Framför trädet finns en annan favorit, krantornet. Det är restaurerat och hämtat från Tyskland, även om själva kranarna är nya.

– Det är riktiga pilsnerkranar, med en sil som skapar ett gräddigt skum direkt från kranen, säger Rasmus.

Till att börja med blir det öl från kompisarna på O/O Brewing nån kilometer därifrån och det enda fasta ölet, Pivot, kommer från dem. Sen är planen är att hämta även öl söderut.

– Vi har en kille som åker runt i byarna i södra Tyskland och plockar upp fat från olika bryggerier där. Så kommer vi att göra hela tiden, sen blandar vi det med lite italiensk öl och bra svenska och danska bryggerier, säger Ivan.

Rasmus Herbertsson demonstrerar med illa dold stolthet krantornet från Tyskland. Foto: Peter Lindh

Ivans Pilsnerbar ska vara mer än en bar. Rasmus och Ivan ska skapa ett community för folk som gillar elektronisk musik, dans och öl.

– Vi vill vara en smältdegel där man kan mötas på Ringön och ha kul. Vi har till exempel en professionell musikstudio och har startat en förening, som sen ska kurera musiken här, säger Ivan.

Han berättar också om det som inte syns när Beernews besöker dem en solig eftermiddag: Ljus och bild får en viktig roll.

– Det är annan kreativ sida med det visuella och visuell konst, säger han.

Här är Ivans visuella center där allt styrs och det är där det ska finnas en projektor som lyser på en duk som filmas som visas på samma duk. Eller nåt … Foto: Peter Lindh

Bland annat blir det en genomlyst skärm som filmas och loopas tillbaka och på något sätt som han visserligen förklarar, men som inte med lätthet kan förstås och återberättas, ska man kunna dansa med bilden av sig själv.

När det kommer till maten så blir det lite olika. Redan i måndags drog de igång lunchserveringen med husmanskost och annan snällare mat i väntan på alkoholtillståndet, på kvällarna blir det mer influenser från Italien.

Pilsner och pasta, låter lite som O/O:s bar?

– Det är en bra kombo. O/O velade lite, sen kom de på: ”har inte Ivan och Rasmus ett bra koncept? Det tar vi”. De gör som vi tänkte, säger Rasmus.

Ringön håller på att förändras från ett industriområde till något helt annat. Ett stenkast från Ivans ligger Vegas bryggeri och restaurang, inom promenadavstånd finns även Två Feta Grisar med taproom och restaurang. Stigbergets bryggeri nere vid hamnen ska även det få en restaurang så småningom.

Men det är en fördel med fler och fler ställen, tycker Ivan.

– Det blir bättre för alla, ju fler desto bättre. Vi är inte konkurrenter utan kollegor. Den känslan tar vi med oss från den göteborgska bryggeribranschen, säger han.

När detta skrivs är det inte riktigt klart om det blir en smygpremiär i morgon, fredag. Ivan och Rasmus väntar ivrigt på alkoholtillståndet, innan dess kan de inte ens köpa in öl. Men om allt går väl så kan göteborgare och andra på besök ta sig ut för en titt och en pilsner i morgon.

Allt är visserligen inte färdigbyggt, så de säger att den riktiga premiären blir först nästa vecka. Sen lägger de till att det nog inte är färdigbyggt då heller. Och det blir det nog aldrig, det verkar finnas alldeles för många idéer för det.

Och klockan sex denna kväll kom beskedet från Ivan: ”Tillståndet har kommit! 🎉”

Nu väntar Ivan och Rasmus bara på gästerna. Och ölen förstås, för innan de fick tillståndet fick de inte köpa öl. Så nu blir det bråttom. Foto: Peter Lindh