Fresh hops hos Hyllie efter nya humleresan

Benjamin Reyes, Michael Nathhorst och Johan Lagercrantz har varit i Tyskland och hämtat humle igen. Foto: Hyllie Bryggeri

Hyllie Bryggeri har hämtat humle i Tyskland i år igen. Så nu är det en tradition. Men nu är det också fler bryggerier inblandade.

Förra året åkte gänget på Hyllie Bryggeri i samarbete med Baltic Brewing Supplies ner till Tyskland i en skåpbil för att hämta nyskördad humle. En resa på totalt 200 mil. Med sig hem hade de mandarina bavaria. I år blev det en annan humlesort.

– Vi ska försöka byta varje år. Så i år blev det hallertau blanc, säger Erik Frithiof, som inte själv var med på resan.

I stället var det Johan Lagercrantz, Michael Nathhorst och Benjamin Reyes som åkte ner. Men det var inte bara för eget bruk. När de kom hem till Malmö igen väntade Benchwarmers, Malmö Brewing, Stigbergets och Warpigs på dem.

– Det är det nya i år. Vi gör ett samarbete, så de stod och väntade när lastbilen kom och körde hem och bryggde samma dag.

Nu är ölen bryggda och det blev tyska ölstilar av den tyska humlen.

– Vi har gjort en liknande öl som förra året, så en pilsner på sex procent, säger Erik.

– Sen blev det mycket lager, med undantag av Benchwarmers som har gjort en fresh hop wheat beer. Jag tror att Warpigs gjorde en helles och Stigberget något liknande. Malmö Brewing vet jag inte.

Förra året släpptes ölet på en fresh hop-festival och så blir det även i år. Resultatet av de fem bryggeriernas vedermödor presenteras i ett event på Hyllies bryggeripub Stormgatan den 15 oktober.