Hyllie Bryggeri fixar färsk humle-festival

Christopher ”Stoffe” Mathiasson är den som ordnar Stormgatan Fresh Hop Festival hos Hyllie Bryggeri. Foto: Privatbild

Hyllies humleresa till Tyskland ledde inte bara till färskhumlad imperial pilsner. Nu på lördag blir det fresh hop festival med minst åtta färskhumlade öl.

I september drog ett gäng från Hyllie ner till Hallertau för att hämta hem humle för att brygga ett färskhumlat öl. Nu är ölet klart och lanseras i december.

– Vi satt och diskuterade om vi skulle ha en releasefest, men sen tänkte vi att vi skulle se om det fanns intresse för ett större event. Så vi gjorde ett inlägg i en Facebookgrupp för europeiska bryggerier och responsen blev över all förväntan, säger Christopher ”Stoffe” Mathiasson på Hyllie.

Michael Nathhorst, Stefan Stanglmair, Johan Lagercrantz och Benjamin Reyes samlade för en bild när Hyllie var i Tyskland för att hämta humle. Foto: Privat

Så nu har de klart med sju bryggerier och ett par kansken. Alla kommer att leverera öl bryggd med färsk humle och i ett par fall kommer även bryggerierna att finnas på plats på Hyllies taproom på Stormgatan den 27 november.

– Tanken är att skapa en årlig festival, så det här blir ett test för att se om det går att köra det vidare nästa år. Att skapa en mindre variant av hur de gör i USA, där de involverat hela craft beer-scenen för att lyfta fram färsk humle och visa hur stor skillnad det gör.

Men vad är då den stora skillnaden? Vad vinner ölet på att humlas med nyplockad humle?

– Det är att du får ut betydligt mer av alfasyrorna, humlen blir klarare i smaken och det blir ett djupare smakspektrum.

Det är enbart europeiska bryggerier som kommer till Hyllies och även om en del bryggerier gjort öl på färskfryst amerikansk humle från Yakima Chief Hops så blir det inga såna öl.

– Vi har haft diskussioner om det, men jag tror inte att de är färdiga än, annars hade vi gärna tagit med dem med.

Här är listan med klara bryggerier och förutom öl från dem kommer även Hyllies tyska humleodlare Stefan Stanglmair och Baltic Brewing Supplies att finnas där.

Collab Omnipollo och Frau Gruber (Tyskland)
Crocked Spider Brewing (Nederländerna)

Jopen (Nederländerna)

Põhjala Brewery (Estland)
Sakiskiu (Litauen)
Green Gold Brewing (Slovenien)
Rittmeister (Tyskland)
Hyllie Bryggeri