Nya bryggeriet i full gång för Stigbergets

Bildspel

Bild 1 av 6

Nils Hultkrantz är glad över att ölproduktionen är i gång på det nya bryggverket. Oli Banks och Lukas Monryd sköter om processsen.

 

Förarbetet är klart och inkörningen avslutad. Den här veckan fylls de första faten vid Stigbergets nya bryggeri i Göteborg.

Du har förstås koll på hur Stigbergets beslutat sig för att driva två bryggerier i Göteborg. Det nya bryggeriet vid Partihallarna har installerats under sommaren och den här veckan fylls de första faten med West Coast IPA och skickas sedan ut på marknaden.

– Vi hade nog underskattat tiden för en del installationer. Vi tänkte börja provbrygga i juli men det blev i augusti. Men nu är vi i kapp för det fungerade bra direkt, säger Nils Hultkrantz på bryggeriet.

Bryggverket är på 5000 liter och i anslutning till det står fyra tankar på 5000 liter och fyra tankar på 10 000 liter.

– Planen är att vi ska brygga de mest populära ölen här, det här blir vårt produktionsbryggeri. Nu har vi ett bryggverk där en hel del saker blir mer automatiserade. Bland annat slipper vi skotta drav och det ska bli skönt, säger Hultkrantz.

När Beernews hälsar på bryggs den första batchen av Amazing Haze på det nya bryggverket och det är en hel del som är nytt för bryggarna men starten har varit väldigt positiv.

– Den första batchen känns väldigt lovande, det känns jättekul, säger Hultkrantz.

Samtidigt som den största produktionen ska ske vid Partihallarna, så ska det första bryggeriet vid Sjöfartsmuséet ställa om sin produktion.

– Vi börjar med specialare där ganska snabbt. Vi ska brygga mers touts och tyngre grejer där. Sedan ska i börja att brygga vår pilsner igen, den har varit borta i 18 månader, säger Hultkrantz.

Men även om bryggningen har startats vid Partihallarna, så återstår en del jobb innan hela bryggeriet är komplett.

– Nu kör vi fat men om 2-3 veckor börjar vi med en flasklina här, plus att vi ska använda CanMan för burkar. Senare i höst ska vi har vår lösning för kombinerad burkning och flaskning klar, säger Hultkrantz.

Förhoppningen är att allt det kommer på plats under oktober. 1 november är nämligen planen att ha en invigningsfest i den nya anläggningen.

– 1 november släpper vi New&Improved på Systembolaget och då vill vi ha en fest samma dag. Det blir öl, mat och musik och vi hoppas på mycket folk, det är dagen före All In Beer Fest, säger Hultkrantz.