Westgerd kritisk mot många uteserveringar

Bildspel

Bild 2 av 3

Anders Westgerd tycker att Omnipollos uteservering fungerar bra, men att många andra inte gör det.


 

För många är sommar förknippat med något gott att dricka på en uteservering. Men är det möjligt för alla att ha det så? Vi träffade Anders Westgerd på GIL för att prata tillgänglighet.

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living och där jobbar man mycket med frågor som rör vardagen för människor med funktionsnedsättningar. Westgerd själv är rullstolsburen efter en olycka i unga år, men vill inte låta det begränsa hans möjligheter delta i utelivet i Göteborg.

– De flesta tar det för givet att man tar sig in och ut på ställen, men för vissa är det inte så. Generellt är det faktiskt ganska otillgängligt om du sitter i rullstol, säger han.

Vi träffades över ett glas kall dryck hos Omnipollo i Göteborg en av de många soliga dagarna den senaste tiden. Just solen och sommaren får fart på svenskarna när det gäller krogliv, och ofta lockar det med en uteservering.

– Vi svenskar går i ide åtta månader om året, då vill vi kunna sitta ner utomhus när solen kommer. Allt fler människor umgås och har sitt sociala liv på krogar och restauranger idag, säger Westgerd.

Men hur enkelt är det då att delta i det sociala livet om man sitter i rullstol. Nja, det ser faktiskt inget vidare ut. Vi fokuserade på området runt Järntorget och där är det bara några få krogar som får godkänt. Bland annat får just Omnipollo beröm.

– De har gjort det mycket bättre än när det var restaurang här. Då var det en uppbyggd uteservering, Jag är glad att se att det är borta. Det är viktigt att kunna ta sig in till uteserveringen, men det måste också finnas plats så att du kan röra dig mellan borden och det måste vara lätt att ta sig till toaletten, säger Westgerd.

Men i övrigt är det faktiskt inte så många ställen som har väl anpassade uteserveringar. Det kan handla om uteserveringar där du inte ens tar dig in som rullstolsburen, det är ofta trångt mellan borden och ett återkommande problem är det uteserveringar i trä som är fasta moduler och är uppbygga längs med husväggarna.

– De är alldeles för höga och går inte att vara nära som rullstolsburen. Någon har löst det med att ha några speciella platser som inte ser ut så, men hur kul är det att sitta så, frågar sig Westgerd.

Alternativet att bli buren när det finns trappor är inte heller något som lockar.

– Det handlar om intrigitet och värdighet. Så vill ingen bli behandlad.

Under flera år har GIL undersökt uteserveringar i Göteborg, och det blir sakta bättre. Med betoning på sakta.

– Många saknar förståelse, att ett steg på 15 centimeter kan skilja människor åt. För vissa är det som att bestiga ett berg. Alla ar ju nytta av tillgänglighet, det finns ingen motsättning där och närmare 20 procent av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning, berättar Westgerd.

Det pågår en dialog med krogägarna och sakta blir förståelsen bättre, men fortfarande är det ett antal ställen som inte uppfyller de krav som faktiskt finns i svensk lag.

– Tyvärr tvingas jag fortfarande att välja bort många ställen, avslutar Westgerd.