Weeping Willows firar med egen öl

Hela gänget samlat: Niko Röhlcke, Anders Hernestam, Svante Carling, Marcus Carlson, Robert Helberg, Ola Nyström och Anders Kappelin Foto: Privat.

I dag är en stor dag för Weeping Willows. Inte bara för att de firar 20 år och spelar i Globen. De släpper en egen öl också.

Weeping Willows har med åren blivit ett av Sveriges mest populära band. När det nu firar att det är 20 år sedan de gav ut debutalbumet ”Broken Promised Land” görs det med en konserter i Globen. Och med premiär för ölen med samma namn som bandet.

– Det känns riktigt kul med ölen. Det här är killar som vet vad de gör och ölen har blivit riktigt bra, säger Niko Röhlcke i bandet.

Han har sina rötter i Tyskland och har sin ölinspiration därifrån.

– Jag gillar den tyska stilen. Vi får se hur det här går men kanske kan det bli fler öl. En personlig dröm vore att göra en riktigt bra tysk pilsner, säger Röhlcke.

Han uppskattar att de fått jobba så nära Trädskogens Bryggeri, men att brygga öl på det viset på egen hand tror han inte på.

– Vi är inte så kemiskt lagda i det här bandet, säger han med ett skratt.

Robert Helberg på Trädskogens Bryggeri uppskattar förstås samarbetet.

– Vi träffade bandet på en restaurang i Alvesta i fjol och det visade sig att de var ölintresserade. Vi höll kontakten och till slut mynnade det ut i den här ölen.

Trädskogen gillar att göra klassisk öl och letar gärna inspiration i historien. Ölet som bryggts är en så kallad dampfbier, en ångöl som är en ale med veteölsjäst.

– De ville inte ha en main stream-öl och vi utgick från vad de gillade. De har varit väldigt involverade och engagerade i processen, säger Helberg.

Premiär för ölen blir det på den fest som anordnas i samband med kvällens spelning i Globen. 400 liter är det bryggt i en första omgång.

– Men vi kommer att brygga den fler gånger. Målet är att släppa den på Systembolaget 1 juni, säger Helberg.

Den kommer då i det lokala sortimentet men ska också gå att beställa över hela landet.