Vreta först ut med att brygga för Ukraina

Andreas Fejes ansluter sig till Brew for Ukraine på onsdag och brygger Pravdas trippel. Foto: Privatbild

Vreta Kloster bryggeri blir ett av de första svenska bryggerierna som svarar på ukrainska bryggeriet Pravdas appell. Idag brygger Vreta en trippel för dem.

Pravda blev känt världen över för att de började producera molotovcocktails i stället för öl. För några dagar sedan släppte de sina recept med en uppmaning till andra bryggerier om att brygga för Ukraina.

Andreas Fejes på Vreta Kloster säger att han vill bidra så gott han kan.

– Det är ofattbart det som händer just nu. Det lidande som det Ukrainska folket får utstå. Kollegor i Ukraina har hört av sig till bryggare runt om i världen och ber om hjälp.

Pravda har publicerat fyra recept på sin webbplats varav ett som passade Vreta väldigt bra.

– För oss var det naturligt att välja att brygga just deras belgiska trippel – en ölstil som vi kan väldig väl och som passar in i vår profil, säger Andreas Fejes.

Den första batchen blir på 200 liter och kommer att säljas till krogar och restauranger. Överskottet går till Röda korset eller andra organisationer som bistår det ukrainska folket.

Delar av bryggningen livesänds idag, onsdag, på Vretas Facebookssida med en uppmaning till följarna att också skänka pengar.

Tidigare har ett gäng hembryggare aviserat att de ska brygga Pravdas öl.