Hembryggare gör Pravdaöl för Ukraina

Jimmy Westholm drog igång Facebookgruppen, som nu samlat 50 medlemmar. Foto: Privatbild

Nu ska svenska hembryggare göra kloner på ukrainska bryggeriet Pravdas öl för att samla in pengar till Ukraina.

Bakom idéen står hembryggaren Jimmy Westholm från Västerås. Han fick idén på väg hem från jobbet.

– Jag inspirerades av det ukrainska bryggeriet som ställde om och gjorde molotovcocktails. Jag tänkte att man kunde göra deras öl och ge bort till kompisar och uppmana dem att donera pengar, säger han.

Det ukrainska bryggeriet var alltså Pravda Brewery, som blev känt över hela världen när de några dagar in på kriget började använda sina storflaskor till molotovcocktails i stället för öl.

Jimmy startade en Facebookgrupp för att samla likasinnade kring sin idé.

– Den hette Molotovöl från början, men vi insåg efter ett tag att många vill ha en fredligare framtoning, så nu heter den Brygg för Ukraina.

Tanken var alltså att klona Pravdas öl Putin Huylo (Putin är en kuk), men när Martin Hedberg, en medlem i gruppen, kontaktade bryggeriet för att se om man kunde få receptet var svaret nej.

– De sa att de skulle ta receptet med sig in i döden, berättar Jimmy.

Så istället tog en medlem i gruppen fram ett klonrecept. Några dagar senare ändrade sig Pravda och lade upp sina recept och uppmanade alla att brygga dem till förmån för Ukraina med Brew for Ukraina som slogan.

– Men det var bara nån hemlig krydda som skilde sig från klonreceptet.

Jimmy bryggde sin klon i lördags och flera andra har eller kommer att brygga den eller andra öl från bryggeriet. Andra väljer att bara använda sig av den etikett som gruppen tagit fram till sina befintliga öl.

– Nu kontaktar vi svenska bryggerier för att se om de kan göra en variant där de donerar några kronor per såld öl.

Läs även Ukrainska bryggeriet släpper sina ölrecept.