Näthandlaren vann mot Systembolaget

Winefinders huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall kan glädja sig åt domen från Patent- och marknadsöverdomstolen.

Utmanaren Winefinder överklagade och vann mot Systembolaget. Nu får vinsajten fortsätta sälja till svenska konsumenter. Och andra med den.

Systembolaget stämde Winefinder 2019 och lyckades vinna i Patent- och marknadsdomstolen. Vinsajten överklagade till Patent och Marknadsöverdomstolen (PMÖD),  som nu alltså gett vinsajten rätt. Vilket har betydelse för alla sajter som säljer alkoholdrycker på distans till svenskar.

– Vi är otroligt glada att PMÖD nu äntligen konstaterat att den e-handel med kvalitetsvin som Winefinder ApS bedrivit sedan 2007 överensstämmer med svensk lag och gällande EU-rätt. Utfallet var väntat och vi uppfattar att det förstärker det rådande rättsläget, säger Winefinder ApS huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall.

– Nu kan vi lägga allt fokus på att fortsätta erbjuda några av världens bästa viner, från små utvalda producenter som annars sällan får chansen att nå svenska och nordiska konsumenter.

Enligt ett pressmeddelande från Winefinder skriver domstolen att den ”finner därför att Winefinder ApS inte, på sätt som påståtts av Systembolaget, kan anses ha bedrivit olaglig detaljhandel i Sverige på grund av den leverans som skett av alkoholdryckerna till konsument i Sverige.”

– Vi har hela tiden varit övertygade om att det vi har gjort är by the book och enligt alla gällande lagar och förordningar, både inom Sverige och EU. Nu får vi, ännu en gång, svart på vitt att distanshandel med vin är lagligt enligt de lagar som gäller inom Sverige och EU, säger Alex Tengvall.

– E-handeln med kvalitetsviner står för en mycket liten del, en till två procent, av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

Om domen från Patent- och marknadsdomstolen hade fått stå fast hade det fått konsekvenser för all distansförsäljning till svenska kunder.

– På många sätt har vi fått ta smällen för alla som jobbar med distanshandel av vin till konsumenter i Sverige i de här två prövningarna i rätten. Det har tagit en massa tid och resurser samt kostat oss rejält med pengar – och det har gjort att vi har tappat marknadsandelar mot våra konkurrenter, säger Alex Tengvall.

Beernews har kontaktat Systembolaget, men presstjänsten svarar att de inte vill lämna någon kommentar än, domen ska analyseras först.