Klart: Systembolaget stämmer Winefinder

Presschefen Lennart Agén meddelade under måndagen att Systembolaget går vidare och stämmer Winefinder. Foto: Systembolaget.

Nu är det klart att Systembolaget stämmer vinsajten Winefinder. Men vi lär få vänta i två-tre år innan det kommer en dom.

Beernews har tidigare i flera artiklar berättat om Systembolagets varningsbrev till vinsajten Winefinder. I brevet hotade man med att stämma sajten om de inte slutade med vinförsäljning riktad mot den svenska marknaden.

Nu är det klart att det blir en stämning i Patent- och marknadsdomstolen.

– De tycker inte som vi i den här frågan, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Systembolaget har bland annat reagerat på att Winefinder har en marknadsföring där man bland annat erbjuder bonusar till sina kunder. Dessutom tycker man inte att det är okej att sajten riktar sig mot den svenska marknaden. Målet är att få Winefinder att upphöra med sin verksamhet mot svenska kunder.

– Vi har ett monopol där Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning, säger Agén.

Stämningen mot Winefinder kan också få konsekvenser för flera svenska sajter som säljer öl. Glasbanken, Ales & Brews och Belgoklubben jobbar alla en hel del mot den svenska marknaden.

– Det kan påverka flera, det beror på hur man jobbar, säger Agén.

Men även om det nu blir en stämning, så lär det dröja innan vi får en dom. Agén uppskattar att det kommer att ta mellan två och tre år innan domstolen har behandlat ärendet färdigt.