Vill du ta hand om 14000 ölburkar?

Bildspel

Bild 1 av 5

Anders Söderberg med några av de öl som finns i hans samling.

 

Samlaren Anders Söderberg vill köpa in 14 000 fulla ölburkar. Men han behöver hjälp av ett bryggeri eller en bar för att klara av förvaringen.

Anders Söderberg är verkligen en samlare. Det kan man konstatera under ett besök hemma hos honom i Frölunda.

Där finns tapp-skyltar från Storbritannien och registreringsskyltar från alla USA:s delstater. Men också en hel del ölburkar och ölflaskor.

– Det började med frimärken och mynt men i 15-årsåldern började jag att samla på ölburkar. Jag hade runt 1000 burkar i föräldrahemmet, berättar han.

Men när han skaffade egen lägenhet fanns inte plats för burkarna så han sålde sin samling. På senare år har han sedan hittat tillbaka till sitt intresse och i dag finns cirka 4000 burkar och flaskor i samlingen. Alla med innehållet kvar.

– Många andra samlare tycker jag är konstig som samlar på fulla burkar och flaskor, men jag gillar det, säger han.

Men Anders Söderberg nöjer sig inte med 4000 burkar och flaskor i samlingen. Nu är han nämligen på gång att köpa norra Europas största samling. Den finns i Danmark och består att 14000 fulla burkar.

– Jag har varit och tittat på samlingen. Han som säljer ska sälja huset och kommer inte att ha plats längre.

Just utrymmet är en utmaning även om den danska samlingen är effektivt förvarad. 60 skjutbara hyllor gör att ytan som behöver användas är så liten som möjligt och hela samlingen får plats på cirka tio kvadratmeter.

Men den ytan finns inte hemma hos Anders Söderberg, så nu hoppas han på hjälp.

– Jag hoppas att det ska finnas något bryggeri eller någon bar som vill ha samlingen hos sig. Jag står för frakt och allt sådant, jag tycker att det här är en kulturskatt och den borde vi förstås ha i Sveriges ölhuvudstad, säger han.

Han ser helst att samlingen kan ställas upp i eller nära Göteborg, så att han kan ha lite koll på den.

– Man kan också tänka sig att andra samlare kan ställa ut burkar på samma ställe. Jag får köpa den här samlingen, men behöver hitta någonstans att ställa den.

Här kan ni se en video på samlingen.