Vilket lag är bäst på att odla maltkorn?

33 lag tävlar men bara ett kan vinna. I helgen inleddes tävlingen om vem som är bäst på att odla fram bra maltkorn till öl.

Det går att tävla i det mesta numera. Maltkornsmästaren är ett exempel på det. Det här är första året som tävlingen genomförs och i helgen var det start för tävlingen när det såddes på tävlingsfältet på Tolefors gård väster om Linköping i Östergötland.

– Vi ser mycket fram emot vad tävlingen kommer att ge. Alla lag har olika strategier och genom att testa gränserna i tävlingen hoppas vi kunna hitta nya vägar för framgångsrik växtodling, säger Anna Nilsson, chefredaktör på arrangerande tidningen Lantmannen.

33 lag finns med och förutom svenska lag finns det även tävlande från Danmark, Finland, Storbritannien och Ukraina.

Utöver att så och skörda har de tävlande sex möjligheter på sig att jobba med växterna under tävlingen. Det kan då bland annat handla om gödsling, och lagen får då anmäla det till tävlingsledningen en gång i veckan.

För att få fram en hög skörd med rätt kvalitet av grödan maltkorn krävs precision och tajming. Det handlar bland annat om att gödsla optimalt för att grödan ska få korrekt proteinhalt och kunna användas till bryggning av öl.

– Vårbruket är senare än normalt i år och det ökar svårighetsgraden i tävlingen. Jag är helt övertygad att lagen kommer att göra spännande åtgärder som kommer att göra tävlingen intressant. Sedan hoppas jag att vi kommer att ha vädret på vår sida, säger tävlingsledaren Anders Fällman.

Förstapris är en utlandsresa med maltkornsfokus till ett värde av 50 000 kronor.