Viktor ska ut och se Sverige i sommar

SOMMARFRÅGOR 2020

Viktor Hansen ser fram emot en sommar i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Viktor Hansen på Centralbryggeriet i Linköping ser fram emot en semester i Sverige. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Likt väldigt många andra så tappade vi restaurangförsäljningen helt över en helg. Vi hade diskuterat troliga effekter av Coronaviruset men att det skulle slå om så snabbt var vi inte riktigt beredda på. Vi hade tex ett nysläpp av Folkes DubbelIPA som ett 10tal restauranger bokat upp fat till som vi fatat upp på fredagen och på måndagen fick vi avbeställningar från samtliga. Vi har även en festvåning som var full med bokningar över hela våren och in på sommaren som även där avbokades nästan helt. Planeringar med hotell och fatöl till mässor fick bokas av mm.
På bryggeriet ställde vi om produktionen snabbt mot folköl och permitterade hela styrkan men nu har försäljningen mot restaurang ökat något så vår förhoppning är att efter semestern gå över mot att arbeta mer ”normalt”.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Det bästa med min sommar blir nog att resa och se mer av Sverige. Slutet av v.26 spenderades i skärgården utanför Västervik och första delen av v.27 har vi spenderat i Stockholm med familjen. Senare i sommar har vi planer på att resa neråt Skåne men annars blir det att stanna kvar i Östergötland och besöka lokala resmål vilket jag ser fram emot.

 3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Det är vår egen collab med Hantverksbryggeriet, helt klart! CB´s och HB´s Veteöl på 4,3% som vann guld på Uppsala Beer & Whisky tidigare i år. En riktigt härlig törstsläckare i sommarvärmen med farligt hög drinkabilitet.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag tror det finns god chans att det kommer gå igenom. Personligen är det ingen fråga som är avgörande för just vår verksamhet utan jag anser att en differentierad alkoholskatt skulle vara mycket mer välkommet om jag fick välja.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Den senaste tiden har vi haft ganska många födelsedagar inom närmsta familjen som vi inte kunnat fira tillsammans som vanligt då begränsningar råder så jag skulle vilja dra ihop en liten större tillställning med nära och kära, det har jag saknat mest.