Viktiga händelser tema för årets kalender

Tobias Janius, Fredrik Berggren och Peter Eronson presenterar årets julkalender i morgon på Facebook och Instagram. Foto: Peter Lindh

Det blir en julkalender i år med. Och då pratar vi inte SVT utan om Peter Eronson, Fredrik Berggren och Tobias Janius öljulkalender på Facebook och Instagram.

Förra årets julkalender listade Ölsveriges 24 mest inflytelserika personer och året innan dess handlade det om de 24 viktigaste och mest inflytelserika ölen. I år handlar det om viktiga händelser i Sveriges moderna ölhistoria.

– Vi ska skriva om viktiga händelser i svensk ölkultur kronologiskt från 1985 till i dag. Det är förstås svårt att begränsa sig till 24, det finns mängder med viktiga saker men vi har försökt att välja ut som som är intressant och har lett till andra saker. Allt från politiska beslut till olika typer av initiativ, säger Fredrik Berggren.

Fredrik Berggren står tillsammans med Peter Eronson och Tobias Janius också bakom bokprojektet Svensk Ölkultur.

– Julkalendern följer samma ordning som boken egentligen. Vi har suttit ganska länge och kokat ner 24 viktiga händelser som har format ölkulturen och det är som en liten teaser om vad boken kommer att handla om, säger Fredrik.

– Men sen är det ju mängder i boken som vi inte har plats med i kalendern.

Tobias Janius står för det grafiska och även vissa texter i såväl bok som julkalender.

– I år blir det akvarellmålningar av händelserna i kalendern. De känns lite juliga, säger Fredrik.

Arbetet med boken fortskrider också, även om den inte kommer ut så fort som författartrion hade planerat.

– Det går bra, första planen var att ha den klar till jul, men det går inte utan den kommer till våren.

– Det har varit mycket jobb och research, mer än vi trodde, för att dubbelkolla fakta. Olika människor har olika syn på vad och när saker hände.

Boken ges ut i egen regi och till våren kommer man att starta en kickstarterkampanj för den.