Veteranen: Ölen var bättre förr i tiden

Sedan 1990 har Ingemar Strandberg provat öl och noggrant skrivit ner sina omdömen. Och slutsatsen? Ölen var bättre förr.

Ingemars Strandbergs ölintresse väckte redan på 1970-talet när mellanölen hade sin storhetstid och kunde köpas i livsmedelsbutiker.

– Men då drack man ju mest för att bli på lyset. Jag började prova öl 1990 och då blev det mer ett intresse.

I Svenska Ölfrämjandets tidning Maltesen hittade han ett formulär för att prova öl och det är det han använt hela tiden sedan dess. Och i många år skrev han på papper.

– Jag fick in många öl varje sida, så egentligen har jag bara en pärm även om den är smockfull.

Han inte bryr sig om mobilappar, men han har faktiskt digitaliserats på senare år.

– Jag är inte så appig, vet knappt vad man ska ha dem till. I början fanns knappt datorerna och jag var inte så intresserad. Men jag började skriva in i datorn 2017,

Ingemars ölbedömningar fyller A4 efter A4. Foto: Privat

Fast de gamla noteringarna har blivit kvar i pärmen. Att föra in dem i efterhand skulle ta för lång tid.

– Jag räknade hur många öl jag hade provat då och det var 10200. Om jag ska skriva in dem hinner jag dö innan jag blir klar.

I början av hans ölntresse på 1980-talet var det engelskt, tyskt och belgiskt som gällde.

– Jag började beställa hem Bass och Worthington lådvis. Och jag tyckte att de belgiska ölen var goda, men idag tycker jag bara att de smakar lika. Den tyska ölen har varit bra hela tiden, även jag tycker att den har försämrats med åren. Beskan har försvunnit från många av de stora och jag tycker om beska.

I många år testade Ingemar allt som kom ut, men det går inte längre. Allt för mycket öl släpps för att han ska hinna med, även han provar fler öl idag.

– För blev drygt 30 i månaden, nuförtiden provar jag 40 eller 50.

Under hans drygt 30-åriga ölintresse har han sett de svenska hantverksbryggerierna växa fram. Men han är inte odelat positiv.

– Det är bra att det finns många bryggerier, men jag vet inte hur det ska kunna fortsätta så. De kommer med nya öl varje månad. Nån sa att det är samma öl med nya etiketter och det ligger kanske nåt i det.

– Det finns mer dålig öl idag och det är så ojämn kvalitet på småbryggerier. Ölen var överlag godare förr, det var sällan man sprang på nåt som smakade illa. Sen är de svindyra och även om jag inte bryr mig om priset så mycket så är jag imponerad av att folk köper. En öl från Åbro kostar åtta kronor och ska man bara dricka på yrsla blir det väldigt dyrt att köpa från de små.

2017 hade Ingemar Strandberg provat 10200 öl. Idag är den siffran uppe i 13100. Han räknar ut att han lagt nästan 200 000 kronor på öl genom åren med ett genomsnittpris på 15 kronor.

– Det är hissnande, men jag har i alla fall haft roligt för pengarna.

Vad har varit bäst då genom åren? Svaret är en brittisk klassiker på Systembolaget.

– Det är svårt att säga, men min första 10-poängare var Bishops Finger. Den har jag inte smakat på en herrans massa år och smak förändras med åren, men jag skulle ände säga Bishop när den kom.