Vem bryr sig om de restauranganställda?

Vem bryr sig om restaurangpersonalen i dessa tider? Den frågan ställs i en insändare. Foto: Pixabay.

Det är stort fokus på restaurangbranschen i dessa tider, men bryr sig någon om de anställdas hälsa? Det frågar sig Hanna Sångberg i en insändare.

Sångberg jobbar på en restaurang i Göteborg och är kritisk till hur krogarna målas upp som bovar när gäster inte följer gällande regler. Men hon frågar sig också varför det inte finns någon plan för att skydda de anställda när krogarna ändå får ha öppet.

– Om vi känner oss skyddade och omhändertagna? Jag vet inte, säger jag lågt. Det känns väl lite som att restaurangbranschens anställda hamnat i skymundan med all pajkastning som pågått mellan politiker och krögare. Det känns inte så mycket som ett samarbete utan mer som en häxjakt för att stänga restauranger om jag skall vara ärlig, skriver hon i Göteborgs-Posten.
Hon skulle vilja se en större respekt för deras yrke, och för de påpekanden de gör till gäster.
– Jag som arbetstagare inom ett serviceyrke jobbar inte bakom en plastskiva med handskar, munskydd eller med en avgränsande markering runt omkring mig. Jag som servicemänniska vars hälsa överhuvudtaget inte nämns, när myndigheterna gör sina inspektioner på arbetsplatser som liknar min. Jag jobbar på. Jag informerar. Jag säger till och jag fortsätter tjata, trots att ingen lyssnar. Är det ingen som bryr sig om oss?