Växjö får centralt bryggeri med pub

BIldspel

Bild 2 av 4

En gång i tiden bryggdes det faktiskt öl i de här kvarteren och grannhuset är den gamla bryggmästarbostaden.

 

Ett bryggeri med tillhörande pub mitt inne i staden. Wexiö Bryggeri spänner bågen rejält, men än så länge är det ett bra tag kvar till premiären.

Det har hänt en del när det gäller öl och bryggerier även i Småland de senaste åren. Men de flesta satsningarna har varit ganska små. Nu ska det bli ändring på det.

Det är Peter Nygren, mannen som också står bakom satsningen på mälteriet Brewmaster i Hovmantorp, som vill satsa på ett bryggeri. Marken han vill brygga på ligger centralt i Växjö.

– Vi har gjort en avsiktsförklaring om att köpa marken, säger han.

Så fort allt är klart med kommunen om markköp, bygglov och annat ska det byggas en rejäl anläggning. Bryggverket ska bli på 2000 eller 4000 liter.

– Vi tänker att vi också kan licensbrygga åt andra då. Vi vill vara med och förbättra branschen och vill kunna göra öl i stora volymer och med hög kvalité, säger Nygren.

Till bryggeriet ska det också byggas ett taproom med en stor uteservering. En satsning som lär bli populär mitt inne i centrala Växjö.

Men fokus ska ligga på att brygga öl. Om ett par år hoppas Nygren att allt är på plats och att de första ölen kan bryggas. Väl där vill han gasa på så mycket det bara går.

– Vi kommer att sikta på export, Systembolaget blir viktigt och det finns många restaurangkedjor som vill ha sitt eget öl. Jag tror det finns en marknad för det här, säger han.

Med puben i anslutning till bryggeriet blir den lokala marknaden viktig, men bryggeriet siktar alltså betydligt bredare än så. Om satsningen innebär ett bryggeri på 4000 liter blir man direkt ett av de svenska mikrobryggerier med störst kapacitet att bygga öl.

Alla i Växjö är dock inte stormförtjusta i att få ett bryggeri mitt inne i stan. Bland annat har det kommit protester från kulturskolan som ligger i närheten.

– Jag hoppas att vi ska få till en lösning med alla inblandade i god tid innan bygget startar, säger Nygren.