Västkustpärlan får sitt eget bryggeri

Bildtext

Bild 3 av 3

Lars-Göran Larsson har fått mycket positiv respons lokalt sedan Inlands Bryggeri gick ut med att man ska brygga öl i Marstrand.

Inland är en gammal benämning på södra Bohuslän. Men snart också ett nytt bryggeri.

– Ölkulturen är viktig för oss och vi vill utveckla det lokala, säger Lars-Göran Larsson.

Trion bakom Inlands Bryggeriaktiebolag, Lars-Göran Larsson, sonen Gustaf Larsson samt Louis Hedberg, håller på att färdigställa lokalen precis vid havet i Marstrand. I början på nästa år kommer ett 1000-liters bryggverk och åtta stycken jästankar. Därefter kommer det att bli bråttom för ambitionen är att ha premiär för sin öl på En Öl & Whiskymässa i Göteborg i slutet av mars.

Historien tar egentligen sin början i Inlands Ölgille. Det är en hembryggarföreningen med 24 medlemmar, där alla i trion är medlemmar. Kopplat till föreningen finns också Inlands Bryggerivänner, ett 100-tal ölintresserade ambassadörer deltar i event, bland annat i det värdshus där gillet brygger.

Men 2 x Larsson och Hedberg ville mer än så. Planerna för bryggeriet har funnits har funnits ett bra tag och jobba med affärsplan, tillstånd från myndigheter och hemsida har tagit sin tid vid sidan av inköp av alla utrustning.

– Vi har sagt att vi ska satsa fullt ut på det här, och inte göra detta extra på kvällar och slita ut oss, säger Lars-Göran Larsson.

Redan innan bryggeriet har skapat sin första öl har lokalinvånarna varit nyfikna och positiva.

– Det finns verkligen ett sug efter det här, säger Gustav Larsson.

– Det lokala är viktigt för människor här. Det här är Bohuslän och inte riktigt Göteborg även om det är nära. Sedan är det inte fel att ha Göteborg som en marknad, men vi vill ha vår identitet här, säger Lars-Göran Larsson.

Alla tre har erfarenhet av jobb och studier utomlands och har inspirerats under sina resor. Men mest inspiration kommer från ölkulturen i Tyskland, Tjeckien och Holland.

– En hel del recept finns klara och vi kommer inte att vara ett experimentbryggeri, säger Lars-Göran Larsson.

En del amerikansk inspiration finns dock. Gustaf Larsson har pluggat idrottsvetenskap i Chicago och då passat på att besöka en del lokala bryggerier.

– Jag tar en paus med studierna nu, jag vill vara med om uppstarten här, säger han.

Med nuvarande bryggverk och tankar kan Inlands Bryggeri nå en årskapacitet på cirka 150 000 liter öl. Samtidigt finns utrymme att växa i nuvarande lokaler.

Med namnet Inlands vill bryggartrion visa att att man inte bara är ett bryggeri för Marstrand. Samtidigt är den orten en spännande plats att brygga öl på under sommaren när turisterna väller in från olika delar av världen.

– En hel del restauranger ock barer är nyfikna på oss, det kommer att bli spännande, säger Lars-Göran Larsson.