Duon som följs åt i ölvärlden

De gjorde hembrygder tillsammans. Därefter startade Michael Nathhorst Hyllie Bryggeri och Thorsten Ekne tog över Beer Ditch i Malmö. Men deras vägar fortsätter att korsas.

Nathhorst och Ekne har varit vänner en lång tid. Deras ölintresse började när Elixir Wine började att importera även öl till Sverige.

– Vi var några stycken som var med i en smakpanel och var med på Stockholm Beer för fem år sedan, berättar Michael Nathhorst.

De bryggde öl hemma tillsammans med ytterligare en kompis under namnet Garage Brewery, och tyckte att det blev bättre och bättre.

– Det var bara för skojs skull, men det var roligt, säger Thorsten Ekne.

Därefter blev de mer seriösa med sina ölsatsningar. Thorsten Ekne köpte Beer Ditch i Malmö, ett ölställe med riktigt bra utbud. Och i fjol började Michael Nathhorst att brygga under namnet Hyllie Bryggeri.

Ni kan ju gissa var de första ölen från Hyllie serverades i fjol.

– Det mesta av min öl säljs på Beer Ditch. Jag får många förfrågningar om att sälja min öl på andra ställen, men jag har ett annat jobb vid sidan av. Och kvaliteten är allra viktigast, säger Nathhorst.

Han började brygga på ett 50-liters bryggverk. Han investerade sedan i ett större bryggverk men tyckte inte att det höll måttet. Det har inneburit att han tappat både tid och pengar.

– Nu har jag ett 50-liters igen men vill upp mot 100-150 liter. Dessutom tittar jag på att göra större batcher hos någon annan och göra lite mer experiment hemma.

Foto: Ronny Karlsson. Thorsten Eike och Michael Nathhorst har samarbetet i många år nu.

Foto: Ronny Karlsson.
Thorsten Ekne och Michael Nathhorst har samarbetat i många år nu.

Förutom bryggandet jobbar Michael Nathhorst i VVS-branschen, där han bland annat varit inblandad i Brekeriets expansion. Det jobbet gör att han inte behöver leva på sitt bryggeri.

– Det är mer som en hobby och då kan jag satsa på kvalitet. Jag häller ut en hel del öl som inte blir tillräckligt bra. Jag vill att det ska vara perfekt, säger han.

Under det dryga år som han varit verksam, har det flutit på bra för Hyllie Bryggeri. I maj var han med på CBC i Köpenhamn, och i augusti stod han på Brewskival i Helsingborg.

– Det var en chock när det kom en inbjudan från Mikkeller till CBC. Och det var en fantastisk stämning på Brewskival. Jag stod bredvid Cigar City, De Molen och Mikkeller, det var lite overkligt, berättar han.

Sakta men säkert ska Hyllie Bryggeri växa. Nu har även Michael Nathhorst fått lite hjälp i sitt bryggeri. Ni har förstås redan räknat ut av vem…

– Jag gör lite recept och så. Jag är med lite grann, säger Thorsten Ekne.