Uppsala Brygghus satsar på festival

BRYGGERIENKÄT 2019-2020

Maarten Vanwildemeersch svarar på våra enkätfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Uppsala Brygghus satsar under året bland annat på en egen ölfestival. Det och mer berättas det om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2019?

– Det har hänt så mycket bra under 2019. Men det roligaste var nog våra medaljer på Stockholm Beer & Whiskey Festival i Stockholm. Det var otroligt kul att vinna guld för vår imperial kaffestout ”SlumberJoe”. Det finns många tungviktare i den klassen.

2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2020?

– Förutom de självklara satsningar, som kvalitet och produktutveckling, kommer vi under 2020 satsa mycket på evenemang på bryggeriet. Vi började under 2019 med After Work och Öppet Hus vid några tillfällen, vilket blev väldigt uppskattad. Det kommer vi utveckla vidare under 2020. Vi kommer även anordna Uppsala Craft Beer Festival den 27 juni, där man kommer kunna prova öl från cirka 25 bryggerier. Vi har även planer att utöka vår säljkår, och kommer satsa mer på export.

3. Hur mycket öl producerade ni 2019 och hur mycket räknar ni med att producera under 2020?

– 2019 producerade vi cirka 130’000 liter öl, och 2020 räknar vi med cirka 150’000 liter. Vi har kapacitet till ännu större volymer, vilket var ett medvetet val från början, så det finns utrymme för ännu mer om det blir aktuellt. Det känns skönt att inte ständigt behöva kämpa med tankbrist, och att kunna ge kollegor möjligheten att legobrygga hos oss.

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2020? Varför?

– Gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt i all ära, men det det ser inte ut som att det kommer att hända mycket på den fronten under 2020. Den viktigaste frågan tror jag är lönsamhet. Många mindre bryggerier kämpar med höga kostnader och små marginaler, och konkurrensen är hård.

5. Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2019? Varför just det bryggeriet?

Det finns så många… men ska jag välja ut ett så får det bli Ten Hands den här gången. Jag upptäckte deras öl på Great Swedish Beer Festival, och blev mycket imponerad av deras humlebomber.