Underjord jäser på ekfat nere i källaren

Rasmus Acking, Oliver Boson och Mattias Andersson är gänget bakom Underjord Brygghus. Foto: Ronny Karlsson

I en källare på Södermalm i Stockholm finns Underjord brygghus, ett bryggeri som inte alls är som alla andra.

En trång trappa leder ner i underjorden och där hittar man följaktligen Underjord Brygghus. Fast när Beernews är på besök finns ingen på bryggeriet på plats så det blev en ganska snabb visit.

Att bryggeriet hamnat under jorden hänger ihop med det som finns ovanför: Bottleshop. När Bottleshop flyttade in i nya lokaler på Söder i Stockholm fanns utrymmet tillgängligt.

Det var 2020. I dag säger Rasmus Acking på Underjord att det börjar bli trångt. 3500 liter producerades förra året i källaren.

– Vi kommer att behöva flytta till något större någon gång, men troligtvis behåller vi då de lokaler vi har nu, säger han på telefon ett par veckor efter Beernews besök.

Underjord Brygghus har sitt bryggeri i källaren under Bottleshop i Stockholm. Foto: Peter Lindh

Lokalen som bryggeriet huserar i är speciell. Och det har gnott av sig på bryggeriet lite grand. Jäsningen sker inte bara i rostfria tankar, som är vanligast i branschen, utan även på ekfat.

– Det blir inte lika hygieniskt som med tankar. Det vi gör är att ånga mellan gångerna, då dödar du snabbt ganska mycket. Framför allt ättiksyra, som vi är mest rädda för. Och än så länge har vi inte fått in mjölksyrebakterier, peppar peppar, säger Rasmus.

Helst skulle han fylla en hel vägg med ekfat i källarlokalen.

– Själva jäsningen blir ganska varm, och det lämpar sig för gårdsöl. Traditionella och bortglömda stilar är vår primära drivkraft. Det blir det stora skillnader när ölet får åldras och lagras på jästkakan.

Trots att platsen är mitt i Stockholm hämtar Rasmus och kompanjonerna Oliver Boson och Mattias Andersson både intryck och råvaror från naturen.

– Vi har gått långt bak i historieböckerna för att se hur de gjorde förr och hur vi kan göra det på ett nytt sätt. Att vara i skog och mark är alltid en inspirationskälla, säger Rasmus.

Experimentlustan finns där och tar sig nya utryckt hela tiden. I våras tog de fram Yrväder, som de definierar som en new german pale ale.

– Det är en roligt produkt, det är vårt sätt att locka över ipa-drickarna till nobelhumlens sida och förstå skönheten i lager.

Det är också en lager, Ljusbringare, som är deras hittills enda bidrag till Systembolaget.

– Systembolaget har varit ett sätt för oss att göra vår öl mer tillgänglig. Vi vill att folk ska kunna dricka den, det är tråkigt om den bara finns på några vinbarer på Södermalm.

– Den är en skärningspunkt för oss. Det är så billigt vi kan göra öl utan att gå back.

I september kommer dessutom Yrväder på Systembolaget om allt går som det ska, med officiell premiär på Växthuset!

– Vi kommer i samband med det att ställa ut ett par handblåsta glas som tagits fram till den här ölen, som bara finns i typ fem exemplar. 

Annars går mycket av deras produktion till krogen. Bland annat en trappa upp i Bottleshop.

– Vår ambition är att alltid ha en folköl på kran där.