Umeåbryggare hoppas på lokalt samarbete

Med fem sex bryggerier börjar Umeå likna ett norrländskt öl-epicentrum. Det öppnar för samarbete. Det tycker man på U&Me Beer.

– För oss är Umeå är viktigt. Vår marknad är främst Umeå, sen Västerbotten och sist övriga landet. Alla våra öl heter någonting med U, utom nån enstaka specialöl, säger Göran Westberg, bryggare på U&Me.
– Vi är visserligen populära i Umeå, men vi når inte ut till våra kunder som vi vill. Vi fick se statistik från Systembolaget som visade att det säljs mindre lokalbrygd öl här än i jämförbara städer. Så det är en utmaning för alla bryggerier.
Det finns redan ett existerande informellt samarbete, men den nya statistiken blev den väckarklocka som behövdes för att öka takten för att säkra de lokala marknadsandelarna. Kanske något i stil med ölgillet i Göteborg.
– Bryggerierna här är på sätt och vis konkurrenter till varandra, men det är ändå jättar som Spendrups och Carlsberg som är våra främsta konkurrenter.
– Så nu har vi en ambition öka samarbetet, även om jag inte kan säga exakt än vart det tar vägen.

U&Me Beer har några år på nacken. Redan 2010 bildades det av en samling lärare, alla västerbottningar, även om en av dem började sitt liv som jämte. Från början var det inte ett bryggeri vännerna tänkte sig.

– Vi var ett whiskyprovargäng och tänkte oss att starta ett destilleri. Men vi insåg att det var ett jätteprojekt och att det dessutom skulle ta åtminstone tre år innan vi kunde se nåt resultat, berättar Göran Westberg.

Så det blev ett bryggeri. Gänget hade tre målsättningar, målsättningar som de ganska snabbt kunde uppfylla: att starta ett AB, att brygga en öl som nån var villig att köpa samt att öka intresset för öl i hemstaden Umeå.
– Vi började i väldigt liten skala och är fortfarande små. Vi aldrig haft ambitionen att växa jättemycket eller ens försörja oss på det. Ganska många var frågande när vi startade och trodde inte att vi skulle klara av att hålla sams … men det gör vi.
Ingen av dem jobbar ens deltid på bryggeriet utan tar till kvällar och helger för att klara produktionen. Då krävs det att man är några stycken som delar på arbetet.
– Jag är den som är ansvarig för bryggning och gör recepten. Men eftersom vi brygger nästan alla helger kan inte jag vara där jämt, så det är fyra fem personer som delar på bryggningen, säger Göran.
I dag brygger U&Me strax under 15000 liter per år, något som kommer att öka lite grand nu, när man lagt till ytterligare en 1000-literstank till de två man hade innan. Bryggverk är en Braumeister 500.
– Sen har vi en experimentlina också med en Braumeister 200, där vi kan brygga specialer och prov.