Öl ett stort intresse för Beppe Starbrink

Det började med vin. Men nu har ölintresset tagit över hos tv-profilen Beppe Starbrink. Han älskar ipa och imperial stout, brygger själv och gör gärna fler tv-inslag från ölvärlden.

Genom åren har han blivit en av SVT:s stora tv-profiler. Beppe Starbrink är programledare och reporter för Gokväll som varje kväll lockar många till tv-soffan.

Men utanför tv-världen finns ett stort ölintresse hos honom.

– Det började med vin faktiskt. Men numera är det nästan bara öl som gäller. När det började att dyka upp india pale ales provade jag och blev helt knockad, minns han.

Där och då tog ölintresset fart ordentligt och det har hållit i sig. Fortfarande är det india pale ales tillsammans med imperial stouts som ligger honom varmast om hjärtat.

– Jag är ganska enkel i min smak, det blir mycket pale ale, ipa och dubbel-ipa. Jag vill gärna prova det som kommer nytt på Systembolaget och skickar efter öl från USA i bland.

En och annan stout slinker det ner, och han har inget emot en suröl då och då. Men den belgiska ölkulturen har inte riktigt fått fäste hos honom.

Sedan några år tillbaka brygger han också sitt eget öl. Det började med ett startkit och har sedan utvecklats.

– Jag blev förvånad över hur bra det blev från början. Jag är fortfarande på en väldigt basic nivå och håller på med mina kastruller hemma i köket. Kylningen har jag byggt av kopparrör från Biltema så allt är väldigt enkelt, förklarar han.

I takt med att han lärt sig har nivån blivit ganska hyfsat tycker han.

– Det är häftigt att man i bland kan komma ganska nära sådant som finns på Systembolaget. Men mina öl blir inte som de bästa jag köper, så är det verkligen inte. Jag brygger faktiskt lite mindre numera, jag har blivit lite kräsen och vill ha riktigt god öl att dricka.

Det blir också en del ölfestivaler, bland annat Nolia på hemmaplan i Umeå och En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Men att ta steget till att starta ett bryggeri finns inte med i planerna.

– Det är inget för mig. Jag tror det skulle vara kul i början men sedan blir det ett tufft jobb och i dag är det ganska hård konkurrens.

Det händer däremot att han jobbar med öl. Ett och annat ölreportage har det blivit i Gokväll genom åren. Bland annat har han varit i Tjeckien, USA, tyska Düsseldorf och Frankrike. Han konstaterar att vinet fortfarande är den alkoholdryck som får klart mest utrymme i de olika tv-kanalerna.

– Det är väldigt vinfokuserat och jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag skulle vilja att det var mer öl, men samtidigt får man vara försiktig med att driva sina egna intressen.