Tysk uppbackning när Oppigårds gör lager

Oppigårds ska satsa mer på lageröl i sitt nya bryggeri. Då passar det bra att bjuda in Andreas Gänstaller till en bryggdag.

Beernews har i flera artiklar berättat om Oppigårds storsatsning på nytt brygghus och en rejält utbyggd kapacitet. Så sent som för ett par veckor sedan berättade vi om att det redan dessutom ska bli fler tankar i bryggeriet.

En av anledningarna till det är att få utrymme att brygga mer lageröl, som kräver mer tid på jästankar.

– Det här är en testbrygd, men jag hoppas att den ska komma ut till försäljning under senhösten, säger Oppigårds grundare Björn Falkeström.

Ölet är lite starkare och kommer att bli ett bocköl. Det viktigaste med testet är att experimentera med så kallad dekoktionsmäskning. I korta drag innebär det att en del av mäsken tas ut ur mäskkärlet och värms upp till kokpunkten innan den återförs till huvudmäsken.

– Vi vill se om bryggverket kan klara av det. Det är spännande att se hur det går och att lära sig mer, säger Falkeström.

Om man vill lära sig om lageröl går det att hitta sämre lärare än Andreas Gänstaller. Hans moderna lageröl är mycket uppskattade och rankas bland de bästa öl man kan få tag på i de lagertokiga Bamberg i södra Tyskland.

– Han är väldigt kunnig och det känns bra att ha honom här, säger Falkeström.

De har samarbetet vid flera tillfällen tidigare. Det bryggdes då först en brown ale i Dalarna hos Oppigårds, och därefter bryggdes en lagervariant på den ölen med lagerjäst i Bamberg hos Gänstaller.

Det här är alltså ett tredje samarbete och Björn Falkeström hoppas på mer.

– Jag gör gärna fler besök hos Andreas, säger han.