Svenska öl bland världens 100 bästa

Två av världens bästa öl under 2016 är svenska. Dessutom blev det fler svenska framgångar när Ratebeer Best arrangerades i helgen.

Ratebeer Best är en stor gala i Santa Rosa, Kalifornien, och priserna delas ut efter hur ölen betygssatts under året. Sammanlagt 46 000 öl fanns med i tävlingen och sex olika svenska deltagare prisades.

Två svenska öl och två svenska ölproducenter fanns med bland världens 100 bästa i respektive klass. Omnipollo Noa Pecan Mudcake och Stigbergets Gbg Beer Week 2016 rankas båda bland världens 100 bästa öl under fjolåret.

Omnipollo och Dugges tog sig båda in på listan för världens 100 bästa bryggerier.

Sätilabryggeriet Sahtipaja har lyckats slå sig in som en av de mest eftertraktade mjödtillverkarna i världen. På galan var det Timo Krjukoff som var den enda som kunde slå sig in på en lista där det i övrigt bara var amerkanska Schramms och Superstition

För Sahtipaja blev det två medaljer i mjödklassen. Mead Me Batch 2 Bourbon Vanilla tog hem ett silver och Mead Me Batch 2 fick ett brons.

Det gjordes även en topplista för respektive land. Där blev det Omnipollo som blev bästa bryggeri. Till bästa svenska öl under 2016 utsågs Närkes Stormaktsporter Börb`nåhallon, och Hyllie Bryggeri utsågs till bästa nya svenska bryggeri.