Två Feta Grisar ökar med nytt bryggverk

Daniel Wasenack framför Två Feta Grisars nya bryggverk. Foto: Christophe De Vos

Två Feta Grisar har köpt ett nytt bryggverk, som trots att det är lika som stort som det gamla ska öka utbytet med upp till 30 procent.

Det har inte varit en helt enkel process, men nu är det nya bryggverket på plats i bryggeriet på Ringön i Göteborg.

– Det har varit nästan så att man gråtit, gett upp och gjort något annat, säger Daniel Wasenack på Två Feta Grisar.

– Det är så mycket man inte vet när man kör igång. Man står där med någon tekniker som säger ”du behöver de här grejorna också”. Kunde de inte säga det från början.

Men nu fungerar allt som det ska i alla fall. Det nya bryggverket är på 1000 liter – precis som det gamla. Utbytet blir däremot betydligt bättre, det gamla bryggverket var mer eller mindre ett hembygge.

– Vi ökar kapaciteten med kanske 30 procent, det får visa sig när vi har bryggt ordentligt ett tag, berättar Daniel.

– Problemet med det gamla var att vi fick ut skiftande volymer beroende på hur mycket malt vi använde. Gjorde vi dubbel-ipa eller tunga stout hade vi inte plats för malten. Nu har vi ett riktigt bryggverk för första gången.

Att de inte valde ett större bryggverk när de ändå bytte var efter en avvägning av behoven. Tankarna är också på 1000 liter.

– Vi har pratat om att köpa in fler och större tankar, men vi får se vart det bär hän med restaurangen och hur vi ska lägga upp produktionen. Så vi avvaktar lite grand. Vi har aldrig siktat på att sälja mest öl.