Trångt på hyllorna – lokala öl stoppas

Systembolaget

Antalet lokala öl på Systembolaget har dubblerats i pandemitider. Nu tvingas Systembolaget att vara tuffare mot de bryggerier som vill släppa många olika öl på en och samma gång.

 

Systembolaget har varit en viktig försäljningskanal för svenska bryggerier under coronapandemin. Beernews kan i dag berätta om den explosion av nya öl som varit under det senaste året.

Nu tvingas Systembolaget att agera. Flera bryggerier som vill släppa ett antal nya öl varje månad har fått nej.

– Egenlitgen är det inte någon förändring, det har alltid varit så att försäljningen ska stå i relation till antalet produkter på hyllan. Sju olika produkter från ett bryggeri säljer inte lika bra som två olika och vi får säga nej lite oftare nu, säger Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander.

Den stora anledningen är butikernas utrymmen. Där ska det finnas plats för de bäst säljande produkterna i det fasta sortimentet, och även för de lokala ölen. Men de lokala har blivit så många fler på senare år att hyllplatserna inte räcker till för att bara ta emot fler och fler öl.

– Olika butiker har också olika antal bryggerier i sin närhet. En del har väldigt många bryggerier i sitt närområde och då blir det väldigt trångt om alla öl ska få plats, menar Arenander.

Han säger att bryggerierna generellt har varit förstående i den här frågan.

– De flesta inser att det inte är bra att ha för många produkter samtidigt, medan andra tycker att man ska få ha så många öl som man vill på hyllorna. Man får gärna ha en diskussion med oss om det här, menar Arenander.

De öl som inte får plats i det lokala sortimentet kan fortfarande säljas via Systembolaget, men då via beställningssortimentet. Där tillkommer ofta en plockkostnad för varje öl som ska skickas ut från lagren och det innebär dyrare produkter för kunden.

Hur har då utvecklingen varit för de lokala ölen? Ja det handlar verkligen om en enorm utveckling och den ser bara ut att fortsätta. Vid flera tillfällen har det varit över 200 öl som varit nya i det lokala sortimentet

Så här många öl har det släppts per månad sedan januari i fjol:

Månad 2020 2021
Januari 49 121
Februari 71 151
Mars 124 203
April 121 172
Maj 89 186 (prel)
Juni 183 218 (prel)
Juli 123  
Augusti 128  
September 135  
Oktober 99  
November 202  
December 145  

Det stora antalet öl i november beror på att julölen släpps då. Siffrorna för maj och juni 2021 är preliminära och den del öl kan ramla bort där, bland annat för att alkoholhalten inte stämmer med informationen på etiketten