Hannes redo för debut på Systembolaget

Bildspel

Bild 1 av 2

Snart gör Hannes Gruber och hans Nerdbrewing debut på Systembolaget.

 

Många har bett om det. Nu får de som de vill. Nerdbrewing släpper nämligen snart sitt första öl på Systembolaget.

Tittar man på Untappd, så har Sveriges tre bästa bryggerier en sak gemensamt. Psychopipes, Nerdbrewing och Mariatorgets Mikrobryggeri har nämligen aldrig haft ett öl på Systembolaget. Men 5 oktober är det dags.

– På festivaler är det absolut den vanligaste frågan, jag får den väldigt ofta. Det har varit ett mål för 2018 att ha någon öl på Systembolaget och nu blir det av, säger Hannes Gruber, som driver Nerdbrewing.

Det är ölet Indexoutofbounds – Oak Aged Vanilla Stout som tar plats bland de exklusiva nyheterna och cirka 2500 flaskor finns tillgängliga.

– Det är originalversionen av det ölet, sedan har jag gjort en massa andra specialare på det ölet också.

Bryggeriet är beläget i Malmö och det skulle vara möjligt att ha ölen på de närmaste Systembolaget i det lokala sortimentet. Men det har inte riktigt lockat så här långt.

– Jag har funderat på det lokala sortimentet, men tycker att det här passar bryggeriet bättre. Det passar mig att brygga en batch av ett öl och sedan göra något annat, säger Gruber.

Från att ha ägnat sig åt Nerdbrewing enbart på fritiden är det nu en dag i veckan på bryggeriet som gäller för Gruber. Han delar lokaler med Lilla Ölfabriken och Chad Beer och det är en lösning som passar honom bra.

– Just nu känns det här lagom, sedan får vi se längre fram vad som händer.

Nu återstår att se om de övriga bryggerierna i svensktoppen också kommer på Systembolaget. I skrivande stund ser topplistan ut så här, med snittbetyg:

1. Psychopipes, 3,973

2. Nerdbrewing, 3,951

3. Mariatorgets Mikrobryggeri, 3,933

4. Omnipollo, 3,929

5. Apex Brewing 3,904