Samarbete tar svenska bryggerier till Kina

Internationella kontakter är alltid bra att ha. Nu ska ett kinesiskt projekt ta tre svenska bryggerier till en festival i Peking.

Det är projektet 8×8 Brewing Project som står bakom satsningen. Det hela går ut på att åtta kinesiska bryggerier får ta fram öl med bryggare från andra delar av världen. De ölen finns sedan med på en festival i Peking, där alla deltagande bryggerier bjuds in.

– Vi vill ha erfarenheter mellan bryggare från olika kulturer och dessutom locka bryggare till Kina, säger Kristian Li.

Han står bakom projektet och jobbar dessutom på bryggeriet Jing-A. Han har satt samman de åtta kinesiska bryggerierna med åtta bryggerier från norra Europa.

Bryggerierna som ingår i det kinesiska samarbetet är i år Dugges, Stigbergets, Brewski, To Øl, Amager Bryghus, Põhjala, Kex Brewing, samt Nøgne Ø.

– De ska alla göra collabs, antingen på plats på något av bryggerierna eller via att ta fram recept i digitala kanaler. Kinesisk craft beer är fortfarande ganska ny men det här ger oss en chans att få nya kontakter. Vi har valt spännande bryggerier och även de från Kina är de mer framstående, säger Li.

I fjol gjordes samarbetet med bryggerier från nordvästra USA, men i år föll alltså valet på norra Europa.

Festivalen genomförs i oktober och kommer att locka 2000 ölintresserade kineser under fyra pass på två dagar.

– Vi bjuder in alla som deltar och det blir en chans att synas i Kina. Er öl är uppskattade här och kineser som dricker craft beer vet till exempel redan vilka Dugges är, säger Li.