Tomt bord tvingade krogen att stänga

Ett tomt bord gjorde att restaurangen Bistro Casper fick stänga. Bilden är från en annan uteservering. Foto: Pixabay.

Ett bord utan gäster stod för nära ett annat bord. Det tvingade restaurangen Bistro Casper i Stockholm att stänga i helgen.

Under helgen har det varit gott om kontroller av restauranger i barer runt om i landet. Som vanligt har det framför allt varit fokus på uteserveringar.

För Bistro Casper i Vasastan i ledde kontrollen till att ägaren Babak Kharazmi tvingades att stänga ner sin verksamhet.

– Stockholm stads inspektörer var här på inspektion i går. De anmärkte på att ett tomt bord stod för nära två andra bord och att någon skulle ha kunnat komma och sätta sig där. I dag ringde smittskyddsenheten och sa att jag inte uppfyllt kraven och måste stänga. Jag blev helt chockad, säger han till Aftonbladet.

Kharazmi har tidigare vid två tillfällen fått anmärkningar vid inspektioner, men tycker att han rättat till det som då inte varit tillfredsställande. Han menar att det tomma bordet fanns där för att flyttas till ett annat bord om det kom fyra gäster i ett sällskap.

Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm, vill inte säga ngot om enskilda fall, men reagerar på att det fortfarande är många som inte följer reglerna. Han menar att mellan 25 och 30 procent av krögarna får minst en anmärkning vid kontrollerna.

– Det förvånar mig att så många brister. Det har varit känt så länge nu vilka riktlinjer som gäller. Samtidigt är det inte bara ett ansvar hos krögaren utan även hos alla gäster. Om det är trångt på en uteservering bör man inte gå dit. Det är viktigt att vi alla i samhället tar ansvar, säger han till Aftonbladet.