Tobias bryggde koncentrerad gröt

VECKANS HEMBRYGGARE

Tobias Janius är den här veckans hembryggare. Foto: Tobias Göth.

Dags för Veckans Hembryggare. Den här gången är det Tobias Janius som svarar på frågorna.

Namn: Tobias Janius
Ort: Hägersten, Stockholm
Ålder: 36
Hembryggare sedan: i fantasin sedan 2004, i praktiken sedan nyårsdagen 2015

1. Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Så länge jag kan minnas har jag tyckt om öl, ända sedan jag var liten och smakade lättöl första gången. Intresset för att börja brygga har funnits sedan gymnasietiden men det dröjde oerhört länge innan jag väl började tyvärr. Livet kom emellan och så vidare, den vanliga historien. Till slut var det så att min fru Annica köpte både bok om bryggning och startkit till mig, så det är henne jag har att tacka för att jag till slut kom igång. Hon och min bäste vän Rödis som var med och ville lära sig mer om bryggning. Jag och Rödis ”bryggde” vårt första öl på nyårsdagen 2015, och jag säger ”bryggde” för att det var en Coopers-sats som vi mer eller mindre bara blandade ihop och jäste. Men väldigt snart därefter blev det tydligt att mitt intresse på allvar tagit fart och det hela utvecklades snabbt till helmaltsbryggning och resten är historia som man säger.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Jag är egenföretagare och det innebär många saker, bland annat att jag kan styra med min tid lättare än vad det är för folk med anställning. Sedan några år tillbaka har jag ett kontor som jag även kunnat flytta alla hembryggningsprylar till, det har underlättat enormt för att både hitta tiden och få plats med all utrustning. Ofta kan jag enkelt förbereda för bryggningar dagen innan och sedan kombinera bryggtillfället med att kunna jobba samtidigt. Fatningar, flaskningar och annat går ju också lätt att sticka emellan med under arbetsdagar så det fungerar fint med det upplägget som jag har nu. Jag är ganska bortskämd som hembryggare på så vis.

3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Att brygga hemma är ett pussel, framför allt om man bor trångt och har två barn och fru att dela köksutrymme med. Som tur är har jag en mer än nödvändigt förstående fru och barn som ser bryggning som en naturlig del av deras pappas liv. Man får bli en expert på compact living och försöka hitta både fysiska utrymmen för utrustning och tid i kalendern på kreativa sätt.

4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Svårt att säga men det borde väl rent logiskt sett vara något av de öl som uppskattats tillräckligt mycket för att ge medaljer i hembryggartävlingar. Jag är väldigt självkritisk när jag dricker mina egna öl så jag kan inte komma på något specifikt öl som jag skulle anse vara bättre än andra. Det skulle möjligtvis vara någon av de mixed fermentation saison jag gjort, kanske ”Hugo” som jag bryggde tillsammans med min vän Tobias Göth. Det ölet blev jäkligt bra.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oj, vilken svår fråga. Om jag kunde brygga ett öl som föll mig i smaken lika mycket som Tired Hands – Saisonhands så skulle jag kunna dö lycklig.

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Jag har fått den här frågan ganska många gånger. Men det är en helt annan sak att brygga öl som hembryggare och att göra det som kommersiellt bryggeri, på i princip alla sätt tänkbara. Många tror att bara för att man brygger god öl hemma så kan man driva ett framgångsrikt bryggeri men det är ju långt ifrån hur verkligheten ser ut. Men visst, ja jag har lekt med tanken på att starta bryggeri och de tankarna bubblar upp med jämna mellanrum. Hittills har det inte blivit mer än tankar och jag är heller inte säker på att fler bryggerier är vad som behövs i ölsverige idag. Skulle det vara så att jag ändå förverkligar tankarna och gör ”Automagiskt Bryggeri” kommersiellt så bör det vara med målet att den verksamheten ska bära sig självt ekonomiskt och bli tillräckligt stort för att skapa arbetstillfällen för flera personer, inte bara vara en vid-sidan-av-verksamhet.

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Testa olika bryggmetoder och ha roligt med bryggning. Bryggverk och dyr utrustning är inget måste för att börja hembrygga. Och läs böcker om du vill lära dig något, det finns massvis med bra litteratur att lära sig av för den som vill dyka djupare. Att brygga öl kan vara hur enkelt eller hur avancerat som helst, välj vilken nivå av det som känns roligast för dig själv. Se till att lära känna andra hembryggare och byt öl med varandra, ge varandra feedback, det är oerhört nyttigt. Och lita inte blint på allt som sägs i diverse forum på sociala medier, det finns många troll och påhittade sanningar där ute, var källkritisk.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Det har nog säkerligen varit många genom åren, jag har en tendens att medvetet sätta mig i svåra situationer bara för att min nyfikenhet är större än min självbevarelsedrift. Det tydligaste exemplet på det var nog den gången när jag fått för mig att jag ville testa att göra ett SMaSH-öl på Citra och mältat havre… Onekligen att ta sig vatten över huvudet. Jag bryggde med BIAB den gången och när jag skulle lyfta BIAB-påsen efter utmäskning så hade själva påsens hörn varit vikt under påsen mot grytans botten och bränt fast. Så det som hände var att det gick hål i botten av påsen och jag stod där med en kastrull full av koncentrerad havregröt och en påse med öppningar i två ändar. Men skam den som ger sig, eller hur? Jag silade av gröten så att malten separerades från sötvörten och plötsligt hade jag drygt 10 liter sötvört som var väldigt lik Oatly i karaktären. Sagt och gjort, i med mer vatten och torkat maltextrakt och ett öl blev det till slut. Ett helt okej öl dessutom, tro det eller ej. Men jag gör inte om det. Tror jag. Blev lite nyfiken på att testa igen nu bara för det…

Ja/Nej
Ljust eller mörk: Ljust.
Kastrull eller bryggverk: Det som finns tillgängligt.
Flaska eller fat: Beror på ölstil men oftast fat.
Pub eller hemma: Hemma.
Session eller imperial: Definitivt session.
Surt eller beskt: Beskt.
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Att dricka själv: Reinheitsgebot. Att hembrygga: Omnipollo.