Thommy vill kunna brygga Stormaktsporter

Thommy Lindholm

Namn: Thommy Lindholm

Ort: Linköping (Startade i Skutskär)

Ålder: 30

Hembryggare sedan: 2017

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Dryck i största allmänhet intresserar mig och därför gjorde jag som många andra och införskaffade ett litet bryggkit från någon hemsida. Och som för många andra insåg jag direkt att den utrustning jag köpt inte räckte till. Jag gick därför rätt snabbt över till kastrull innan det blev ett bryggverk.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Det går i perioder men skulle tippa på att jag lägger drygt sex timmar i veckan på bryggningen. Det gäller att vara effektiv när arbetsdagen är avslutad. Man har lärt sig under åren att effektivisera bryggandet och du kan därför planera dagen utefter detta. Det är också en fördel att ha en sambo som reser mycket i tjänst.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– När du bor i lägenhet så är utrymmet en svår nöt att knäcka. Man får anpassa sin lilla verksamhet efter dom förutsättningar som finns. Jag har alltid bryggt små batcher vilket har gjort att jag klarar mig med platsen jag har oftast. Sen var det långa förhandlingar om utrymmet i skrubben, besitter just nu 50 procent men har lämnat in ansökan om att få expandera. Lång handläggningstid hos sambon..

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Den som jag är absolut nöjdast med är en Skotsk Ale vid namn Tallmon. Gran- och tallskott plockas varje vår och är hjärtat i ölen där tallskotten kokas länge för att ge en ”kådighet”, för att sedan lämna över till granskotten för en magisk arom!
– Sen måste jag nämna en Berliner Weisse som skördade framgångar på Imagine this! Homebrewing Festival. Denna komponera jag ihop tillsammans med Tim Ericsson. Passionsfrukt och rosmarin, underbar kombo!

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Thurbo Kaggen Stormaktsporter! Så egentligen Thurbo Stout och Stormaktsporter antar jag. Annars har LERVIG lyckats extremt bra med sin Paragon!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri
– Nej. Jag tror att charmen som jag finner med ölbryggandet skulle dö om jag skalar upp och gör detta till mer än bara en hobby. Kanske om man någon gång i framtiden skulle möjliggöra för att kunna brygga något litet mot en lokal krog, men tveksam.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Sluta lyssna allt för mycket på vad andra tycker om dina brygder. Det är självklart alltid bra med feedback, men det viktigaste är DU är stolt och nöjd över det du brygger. Har du hittat en egen väg att gå som kanske inte följer böcker och ”experters” råd men som ger dig det resultat du är ute efter, fortsätt så!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Har tack och lov inte stött på några större motgångar än. Men det kommer säkert… Återkommer.

Ja/Nej
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Maltigt