“Tar pizza och öl på absolut allvar”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Fatcuz i Örebro.

Även om Sveriges konung hade lite svårt med geografin i mitten av 1980-talet när han misstog Arboga för Örebro, så är det inga problem att lokalisera Fatcuz vid ett besök i landets sjunde största stad. Restaurangen ligger i nordvästra hörnet av Järntorget – med endast några hundra meters avstånd till Örebro slott åt ena hållet och lika långt till Örebros resecentrum åt andra hållet.

 

En liten uteservering ramar in entrédörren på hörnet av byggnaden. Stora vidöppna fönster släpper in sommaren i lokalen och den avslappnade sydeuropeiska känslan infinner sig så fort man satt foten över tröskeln och känner doften av nygräddat bröd. Ja, på sommaren det vill säga, på vintern är det som bekant annat klimat i vårt avlånga land och stängda fönster som gäller. Men den mjuka värmen i lokalen finns här året om. Både från den omhändertagande personalen och pizzaugnen som går på högvarv inne i köket.

 

Här är det pizza och öl som är grejen. Hos Fatcuz tar man inte bara ölen på allvar, här tas definitivt inga genvägar med pizzabakandet heller. Redan innan restaurangen öppnade så var siktet inställt – här skulle det serveras napolitansk pizza av högsta klass. Efter grundlig personalutbildning med italienska pizzaiolos på plats i Örebro, så slog man upp dörrarna i början av 2020. Då slog pandemin tillbaka. Ärmar kavlades upp och på något mirakulöst sätt överlevde den nyöppnade restaurangen pandemin genom att skyffla ut take away-pizza på löpande band. Sedan dess har man inte blickat tillbaka.

 

På de tolv ölkranarna bakom baren kan man hitta ett varierat utbud av ljust lageröl – ofta från något italienskt storbryggeri – och ett ständigt ombytligt sortiment av ölstilar från både utländska och svenska hantverksbryggerier. Inte sällan från något av stadens lokala bryggerier vars ölstilsflora måste anses vara heltäckande. Ena dagen serveras det självrunnet lageröl från Närke Kulturbryggeri och nästa dag nytappad och dunderfärsk hazy ipa från Apex Brewing eller saison från Örebro Brygghus.

 

Apropå de där italienska storbryggeriölen så reagerar säkert den initierade öldrickaren och utbrister “Jaha, så de har låst upp sig i ett avtal med Big Beer”. Men faktum är att Fatcuz har gjort något så ovanligt som att köpa sig fri från sitt krogavtal. Här är det fria kranar som gäller. De ljusa lagerölen från storbryggerierna finns här för att de sömlöst hör till konceptet med den napolitanska pizzan, för att kunderna efterfrågar den – och för att man kan ha den, utan att vara tvungen. Ett förhållningssätt till öl som idag känns både utmanande mot normen och nästan lite rebelliskt. Men kärleken till det småskaliga hantverket ligger trots allt närmast hjärtat hos den feta kusinen.

 

När man blickar förbi den svängda bardisken, där det sitter en Untappd-tickande ölnörd med bockskägg till midjan, och vidare ut över de upptagna borden i lokalen så inser man snabbt att klientelet är väldigt blandat. Här finns alla från de läskdrickande småbarnsföräldrarna, som krånglade in sina små barn och dubbelvagn genom ytterdörren, till den kortväxta pensionärstanten med dramatenvagnen i släptåg som får stå på tå vid bardisken för att framföra sin beställning av take away-pizza.

 

Hos Fatcuz i Örebro råder verkligen en kontinental kvarterskrogskänsla. Här bryr sig krögare, pizzabagare och serveringspersonal om allt – in i minsta detalj, utan att skriva någon på näsan.

 

Kära Örebroare – var stolta och njut av att ni har denna pärla i stadens centrum.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.