Tänk om Pliny aldrig pratade om humle?

Var det så att Pliny The Elder aldrig ens pratade om humle? Meningarna går isär men det vi vet är att det botaniska namnet kommer från en svensk.

Myterna och historierna om humlen är många. Den historia som kanske har bäst förankring hos öldrickare är den om Pliny The Elder, eller Plinius den äldre som han kallas på svenska.

Romaren Pliny The Elder levde år 22-79 och var en vetenskapsman och författare. Han har givit namn till en av världens mest uppskattade india pale ales, nämligen Russian Rivers Pliny The Elder. Dessutom finns ölet Pliny The Younger, och det var hans brorson.

Russian River har döpt ölet efter Pliny för att hylla den person som var först i världshistorien som nämnde humle.

Men frågan är nu om det verkligen var humle som han skrev om för runt 2000 år sedan. Där går meningarna i sär.

I hans böcker finns inga bevis för att lupus salictarius, det som Pliny skrev om, faktiskt verkligen är humle.

Det som nämns är att lupus salictarius användes som föda, och än i dag är färsk nyplockad humle som kokas en maträtt som finns kvar i framför allt Belgien.

Men ingenstans i Pliny The Elders böcker nämns att humlen var en klättrande växt. Experternas åsikter går i sär och kanske får vi aldrig veta.

Det vi däremot vet är att det var en svensk som gav humlen sitt botaniska namn. Carl von Linné satte ett vetenskapligt namn på humlen 1753. Humulus Lupulus är namnet där den första delen kommer från det svenska ordet humle och lupulus är det medeltida latinska ordet för humle.

Myten om Pliny The Younger lär leva vidare och troligen får vi aldrig vetenskapliga bevis för om den där växten han skrev om verkligen var humle. Men vi vet att det var en svensk som gav humlen sitt riktiga namn.

Här kan du läsa mer.