Högsäsong närmar sig för Järvsö Bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 6

Sara Malmquist och Peter Johansson ville ha något att göra under lågsäsongen. Det blev starten för Järvsö Bryggeri.

Snö är det samma som högsäsong för Sara Malmquist och Peter Johansson. Häng med till Järvsö Bryggeri som producerar sin öl mitt i skidbacken.

Under vinterhalvåret är det full fart för Sara Malmqvist och Peter Johansson, som driver bryggeri, restaurang och dessutom hyr ut lägenheter i skidanläggningen i Järvsö. Men så ville de ha något att ägna tiden åt när det var lågsäsong och där fanns flera alternativ. Men till slut blev det en satsning på ett eget bryggeri.

– Vi tänkte först hitta någon att samarbeta med. Men sedan åkte vi på lite dagskurser för bryggning och blev nyfikna på utbildningen i Ludvika, säger Sara Malmquist.

Hon sökte och kom in på den utbildningen 2013. Då var det fullt upp i 18 månader med utbildningen, allt jobb med företag plus fem barn som krävde tid. Bland annat löste hon sin praktik genom att jobba dubbla dagar på bryggerierna för att kunna vara hemma mer.

Runt julen 2014 var utbildningen avklarad. Då hade de också hunnit med att bygga ett eget bryggverk med hjälp av bland annat mjölktankar.

– Vi kan brygga 2000 liter men brygger oftast 1000 liter varje gång. Vi fick inspiration från Hantverksbryggeriet i Västerås och äldste sonen Alexanders studentprojekt var att bygga vårt bryggverk, säger Malmquist.

Redan från start visade det sig att det här var en bra satsning. Under första vintern var målet att ta fram 6000 liter öl för skidgästerna, men ölen sålde slut och de fick brygga mer.

– Många som äter här vill ha en öl när de får veta att vi brygger själva, säger Johansson.

Järvsö Bryggeri har några folköl i lokala matbutiker, men absolut störst fokus ligger på gästerna i skidbacken.

– Vi brygger för turisterna och där är det fortfarande en stor stark som gäller för en hel del. Vi har en lager och den säljer klart mest, säger Malmquist.

Det bryggs dock betydligt fler sorter än så. Bland annat gör man lite olika varianter på en veteöl där det används lokal humle från små odlingar i Järvsötrakten.

Det bryggs ungefär 20 000 liter öl per år nu, och då sker den mesta produktionen under hösten.

– Det känns ganska lagom. Vi skulle kunna brygga mer men då måste vi sälja till andra restauranger i området. Vi gillar att ölen är exklusiv och bara finns här, säger Johansson.

Under året görs det också en hel del ölprovningar. Men det är skidåkande gäster som konsumeras den absolut mesta ölen. En av liftarna ligger bara 25 meter från bryggeriet och restaurangen och under afterwork på fredagar och lördagar är det fullsatt i lokalerna.

Med hjälp av ett ganska stort bryggverk blir det alltså inte jättemånga bryggdagar på ett år. Det är något som både Sara Malmqvist och Peter Johansson är ganska tacksamma för, med tanke på hur mycket annat som de ska hinna med.

– Dessutom är det hårt arbete när vi väl brygger. Allt är manuellt och elen räcker inte för allt samtidigt så vi värmer med gasol, så det tar en del tid, säger Johansson.