Sara brygger öl mitt i skidbacken

Först ville hon få någon annan att brygga öl. När det inte gick började hon själv i stället.

– Vi har nio olika öl och det allra mesta säljs i här i restaurangen, säger Sara Malmqvist, bryggare på Järvsö Bryggeri.

Sara Malmqvist driver Alpbyns restaurang mitt i skidbacken i Järvsö tillsammans med maken Peter Johansson. Där finns också en boendeanläggning med över 100 sängar.

Men någonstans kände hon att de ville ha ett lokalt öl också,

– Järvsö är fullt av entreprenörer och det mesta går att köpa lokalproducerat. Men det saknades öl, säger hon.

Till en början försökte de hitta någon som ville brygga öl. Men i stället slutade det med att hon själv började på bryggarutbildningen i Ludvika 2013. Lagom till jul 2014 var utbildningen klar och bryggverket på plats så att första ölen kunde börja att säljas.

– Det var en jättebra utbildning. Jag fick den kunskap jag behövde, jag fick ett bra nätverk med studiekamrater och bra kontakt med de bryggerier där jag gjorde min praktik, berättar Sara Malmqvist.

Bryggeriet är byggt från grunden av gamla mjölktankar och är så pass stort som 2500 liter.

– Oftast brygger vi runt 1000 liter, men vi har gjort så att vi ska kunna växa.

I dagsläget produceras nio olika öl, och det är gästernas efterfrågan som styr.

– Vi brygger det som dom vill ha, dom flesta vill ha ganska lättdruckna öl. 97 procent av vår öl säljs här hos oss, berättar Sara Malmqvist.

Bryggeriet ligger i direkt anslutning till restaurangen och det är bara en glasvägg som skiljer lokalerna åt. Alla gäster kan alltså se bryggeriet. Med en lift som stannar bara 20 meter från restaurangen är det förstås full fart på vintrarna.

– Det börjar på juldagen och slutar på påskdagen. Under den tiden på året hinner vi inte brygga någon öl, säger Sara Malmqvist.

Men faktiskt börjar även somrarna locka gott om gäster. Mountainbikecyklisterna blir allt fler och samantaget har Järvsö mer sommarturism än vinterturism.