Mycket jobb med charmigt brygghus

Foto:

Bildspel

Bild 1 av 3

Stefan Orädd och Mikael Holmlund Bergslagens Bryggeri.

De har ett av Sveriges charmigaste brygghus. En gammal brandstation har blivit tillhållet för Bergslagens Brygghus.

– Vi har lagt mellan 1000 och 2000 timmar på lokalen, säger Stefan Orädd.

De fem kompanjonerna har jobbat med bryggeriet i Smedjebacken i flera år, men inledningsvis handlade det om helt andra saker än att brygga öl. Hela huset är ombyggt och bryggverket är också tillverkat helt på egen hand.

– Det tog tid både att få tillgång till brandstationen och att bygga om den, säger Orädd.

Den lilla brandstationen är byggd 1914 men lades ned 1981. Därefter stod huset tomt under många år, och när killarna bakom Bergslagens Brygghus visare intresse tog det också tid.

– Först sade kommunen nej, men sedan ändrade dom sig. Vi fick tillträde till huset 2014, men då var det tomt här, säger Orädd.

Det stora arbetet satte då i gång. Den övervåning som i dag är maltförråd och personalrum fanns inte alls. Där låg det bara halm på golvet. De stora portarna för brandbilarna har ersatts med en vägg och interiören är i dag helt annorlunda.

Samtidigt som huset renoverades växte också planerna på ett nytt bryggverk fram hos dalabryggeriet. Från början användes ett inköpt bryggverk på 200 liter. Nu används ett bryggverk på 1000 liter som är byggt från grunden. Dessutom är all el i lokalen fixad av en av killarna i gänget.

– Jag är svetsare och det var förstås passande. När dom andra bryggde öl i början låg jag mest på golvet och svetsade, säger Orädd med ett skratt.

Ölintresset hos gänget tog egentligen fart 2011. Mikael Holmlund kände tidigt att hembryggning inte var tillräckligt.

– Jag började få idéer om att det här ska vi göra något mer av, säger Holmlund.

I maj 2015 släpptes den första ölen från bryggeriet.

– Vi vill ha kvalitet, vi har inte gått all in och sagt upp oss från jobbet, säger Holmlund.

– Ingen står och faller med detta, säger Orädd.

Under första året bryggdes Bergslagens Brygghus cirka 7000 liter. Men sedan juli är bryggeriet redan uppe i 7000 liter.

– Vi skulle kunna brygga 50000-60000 liter på ett år med lite nya tankar, säger Orädd.

Deras öl finns i dagsläget på två Systembolag och de har börjar att vara mer aktiva på festivaler i närområdet.

Och nya egenbyggda projekt då. Jo de finns så klart.

– Vi har en prototyp på en tappningslina. Den funkar riktigt bra faktiskt, säger Orädd.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Mycket jobb med charmigt brygghus

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer