Systemet öppnar för att tillåta höjningar

Med skenande kostnader står bryggerierna inför stora problem samtidigt som Systembolagets regler gör att de inte kan höja priserna, men nu öppnar Systembolaget för en ändring.

Bryggerierna har stora kostnadsökningar på det mesta just nu, malt, transporter, emballage med mera. Samtidigt gör Systembolagets regler att det inte går att höja priserna förrän i höst.

– Systembolaget godkänner bara två prishöjningar per år. Som läget ser ut behöver de nog godkänna ytterligare en prisökning under sommaren, säger Henrik Dunge, vd på Åbro till TT.

Även Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, uttalar sig till TT. Han är orolig.

– Jag har än så länge inte hört att Systembolaget har insett allvaret i situationen. Det är illavarslande, säger han.

Enligt Eckerdal är problemet särskilt stort för mindre bryggerier.

– Sverige har många små bryggerier som enbart säljer via Systembolaget. Det kommer bli en oerhört tuff tid för dem. Att det svenska Systemet har monopol gör att de har ett ännu större ansvar i förhållande till leverantörerna, säger han.

– Om de inte tar bort sina skygglappar nu så kommer det betyda att mindre bryggerier får slå igen.

Samtidigt verkar det ändå finnas en medvetenhet om problemet hos Systembolaget och en förändring kan vara på gång.

– Vi tittar på detta (eventuell prisjustering) internt just nu och kommer att meddela branschen under nästa vecka. Innan dess kan/kommer vi inte att uttala oss, skriver de i ett svar till TT förra veckan.

Men även om Systembolaget skulle öppna för en möjlighet att ändra priserna är det inte säkert att bryggerierna vågar höja priset för att täcka sina kostnader. Det berättar vi om i en artikel senare i dag.