Bishops får fast kran med Timothy Taylor

Idag är det premiär för en fast kran med Timothy Taylor på Bishops Arms Plaza vid Domkyrkan i Göteborg. Foto: Peter Lindh

Som första pub utanför Storbritannien har Bishops Arms Plaza i Göteborg fått rätten till en fast kran med Timothy Taylors cask ale.

Timothy Taylor från Yorkshire i Storbritannien ger med sin Champions Club pubar runt om i Storbritannien rätten att ha fasta kranar med bryggeriets öl. Hittills har ingen svensk pub, eller för den delen någon annan pub utanför Storbritannien fått bli medlemmar.

Fram tills nu. Bishops Arms vid Domkyrkan i Göteborg har blivit medlemmar i Champions Club och från och med i dag finns Timothy Taylor ständigt på cask där.

– Det är fantastiskt roligt, säger Micke Thörnfeldt, pubchef.

Micke Thörnfeldt i kylrummet, som nu lär få många fat från TImothy Taylor. De 16 första leverades i slutet av förra veckan. Foto: Peter Lindh

Han berättar också att till skillnad från i England där det ofta innebär att puben har en fast kran med Landlord, så får Bishops variera med hela utbudet från Timothy Taylor.

– Vi är bland dem som säljer mest cask i Sverige och Jeremy Duxbury på Wicked Wine nämnde Champions Club och jag sa att jag var intresserad, men jag ville inte binda mig vid en produkt. Det blir jävligt uttjatat. Att han sen lyckades få igenom det var helt fantastisk, riktigt roligt!

När vi pratar med Micke går han och väntar på sina fat. Helt okomplicerat har det inte varit. Sen Brexit är inget enkelt och när ölen skickades från England råkade man slänga på en massa merch på pallen.

Det räckte för att tullen skulle slå bakut. Den extra lasten var inte dokumenterad och faten blev kvar hos tullen.

– Vi lyckades tjata loss dem till slut, men det tog en vecka, så nu är premiären försenad en vecka med.

Men när detta publiceras på måndag ska allt vara klart med 16 fat från Timothy Taylor nere i kylrummet, klockan 16 är det dags. Hur många av dem som kopplas på, vet inte Micke när vi pratar med honom.

– Törs inte säga hur många fat det blir. Ett minst, men det kan bli två och tre beroende på hur mycket vi hinner sälja innan.

Micke Thörnfeldt ser fram emot att kunna bjuda på åtminstone en, kanske två eller tre cask från Timothy Taylor idag. Foto: Peter Lindh

Hans Bishops har haft cask i fyra år och på den tiden har handpumpat blivit en viktig del av verksamheten. På tre veckor gör man av med 20-25 fat på 41 liter och det är det som tillsammans med lager säljer bäst på puben.

Som enda pub i Göteborg och en av få i landet är Bishops Arms Plaza även en Cask Marque-pub, vilket innebär att det två gånger om året kommer kontrollanter för att kontrollera att de sköter caskhanteringen korrekt.

– De kommer oanmälda utan att ge sig tillkänna, beställer en cask och tittar hur vi serverar. När de gett sig tillkänna tar de fram en termometer för att kolla så att den är rätt. Men det är den aldrig, säger Micke och skrattar.

Det är skillnad på svenska och brittiska kunder, så cask på Bishops håller 10 grader i stället för de 13-14 grader som engelsmän föredrar. Det blir en plumb i protokollet, men uppenbarligen en acceptabel plump.

– Sen kollar de i fatrummet så att det är rent och snyggt och att faten är rätt staplade. Det är en riktig kvalitetskontroll och jag tycker att det är fantastiskt, för de gör en grundlig genomgång som visar att vi kan riktig öl här.