Svinnöjda med succén för Julmuschen

Gänget bakom Dubbelpipa och Janne Shuffle. Foto: Privatbild

Vad gör man om man har överkapacitet i tankarna? På Bryggverket i Stöcksjö är svaret must. Och nu säljer deras Julmusch snabbare än de hinner brygga den. 

Musten är hantverksbryggd med portervört, chokladtoner och lite vanilj. Något som tycks ha gått hem i stugorna i Umeå.

– Julmusten har varit extremt populär, alla butiker och restauranger här vill ha den, säger Albin Stenberg på Bryggverket.
– Vi gjorde 2000 liter men den tog slut innan den ens var buteljerad. Så nu gör vi 2000 liter till.

Namnet Julmusch går i linje med bryggeriets tidigare kreativa namnsättningar som Janne Shuffle och Dubbelpipa.
– Vi bryggde den i november och ville uppmärksamma movemberrörelsen. Sen tycker vi att man lika gärna kan ha en mustmusch som mjölkmusch och då blev det Julmusch.
Men det var inte helt enkelt att gå från att göra öl till must.

– Vi har aldrig jobbat så mycket med en öl som vi gjorde med musten. Helvete … olika vörter, socker, syra, balans … Vi bryggde fem olika varianter innan vi tills slut nu kan säga att vi är svinnöjda.

Så nöjda att ni fortsätter nästa år?
– Troligtvis. Vi tänker även testa att lagra den här, köra några tunnor med olika smaksättningar och såklart testa att jäsa ut en tunna. 
Must är ju inte riktigt i affärsplanen annars, vad kommer sen? Källvatten?
– Nä, nu blir det öl igen…

Förutom Albin Stenberg drivs Bryggverket av Pontus Enmark, Patrik Hellström och Peter Byström. Och det är inte första gången det gänget har gjort sig ett namn, vare sig uppe i Umeåtrakten eller på riksplanet. En av deras första framgångar var Janne Shuffle, en lager med en väldigt speciell bakgrund. Namnet kom till på grund av en felhörning.

– Efter att vi hade fått in vår första öl på en krog satt vi och fir… hade bryggmöte så diskuterade vi vad vår nästa öl skulle heta. Nån sa namnet Janne Schaffer. Nån annan hörde Janne Shuffle. Så det blev det, säger Albin.

– I och med vi hade kylstyrning vid det laget kunde vi göra lager. Vi hade testat det redan som hembryggare, med två olika jästsorter, tjeckisk och tysk. Så där hade vi en shuffle, blandning.
Nästa steg blev att ta kontakt med mannen bakom namnet, gitarristen och tonsättaren Janne Schaffer. Pontus mejlade honom och fick svaret ”Låter skitskoj! Ring mig!”.
– Så då gjorde jag det. Janne gick med på det på ett villkor: Att hans kompis Lasse fick göra etiketten.
Kompisens efternamn var Åberg.
– Jag sa: ”Öh, det går jättebra!”… och fick Lasses nummer.

Schaffer och Åberg var inte intresserade av någon ersättning. Men Bryggeriverket kom ändå överens med dem om att lägga tre kronor per flaska till en välgörenhet som Schaffer valde. Så nu går de pengarna till Björn J:son Lindhs stipendium för instrumentalister.
– När vi lanserade kom Janne upp på fest. Vi hade till och med en lokalt producerad ölkorv med Janne Shuffle bland ingredienserna. Det var en riktigt jävla bra fest!
– Det var kul att en felhörning kunde leda fram till så mycket. Ett fantastiskt jävla samarbete.

Bryggverket har fått ett flertal priser för sina öl. Redan 2013 utsågs deras Transporter Stout till bästa Indian Porter på Porterfestivalen. 2015 fick man Guldskum på Smöf för Hagelbössan Dubbel-ipa. Fast numera heter den Dubbelpipa. Och orsaken till det är Systembolaget.
– Vi var tvungna att byta namn. Vi fick inte ha vapen i namnet och det var mycket bråk innan vi fick in den under namnet Dubbelpipa. Men med ett censurmärke över det gamla namnet…
I år vann tog man dessutom hem hela fyra priser på Nolia Beer Festival. Bästa Lager: Janne Shuffle, Bästa IPA: Dubbelpipa, Bästa alkoholsvaga: Lillpangarn och Bästa Special: Surpéne!
– Vi har bara gjort roliga grejor. Vi levererade en öl till House of metal-festivalen. Med renblod. En självklarhet på en metalfestival. Den hette Ren in Blood, efter Reign in Blood av Slayer…
– Dagen efter började med ett samtal från miljö och hälsa. Sen kom kom kvällspress och tv och ville intervjua oss. Ett perfekt klickbete för dem, antar jag.

Framtiden då? Ja, efter en investering i nya tankar ser han stora möjligheter till utveckling. Kapaciteten är nu 7000 liter.
– Vi kan brygga en massa nya öl. Vi har nog gjort åtta nio olika nya öl i år förutom julmusten, mycket samarbeten och tester.
På SMÖF blev de dessutom kompisar med Rådanäs från Mölnlycke över lite bäverhojt. Så Rådanäs kommer upp till Stöcksjö för en collaboration och senare en tap takeover.
– Sen framöver tänker vi åka på lite turnéer för att göra tap takeovers och sprida namnet också.

Fotnot: Bäverhojt är en jägardrink med sprit som man lagt i bävergällspungar i. Ska ge en skogig, rökig smak.