Svenskt i världsklass bland ölnyheterna

Vi hyllar bland annat ett svenskt humligt öl bland dagens nyheter. Foto: Montage.

Dagens ölnyheter på Systembolaget bjuder på flera riktigt bra öl. Vi hyllar bland annat ett öl från humlemästarna i Nora.

Apex har ett tydligt fokus på humliga öl och det har man lärt sig att göra riktigt bra. Deras trippel-IPA Carnifex är bland det bästa jag provat från dom och ölet håller hög internationell klass. Vil gillade en hel del av ölen, men sätter extra plus även för en italiensk pilsner och en belgisk gueuze.

Här är våra omdömen på dagens alla ölnyheter:

Oud Beersel Rabarberlambiek

3100 ml, 370,00 kr, 5,0 %, Lambic

Öl som bag-in-box tillhör inte vanligheterna men nu kommer det från Oud Beersel. Ölet har en fin syra och rabarbertonerna är tydliga, där finns en del lätta trätoner och en del grapefrukt. God öl.

Oud Beersel Juniper Infused Lambic

3100 ml, 389,00 kr, 6,8 %, Frukt och bärlambic

Friskt och syrligt där enbären får sätta sin prägel på ölet utan att ta överhanden. I bakgrunden finns fortfarande lambic-känslan kvar och det smakar komplext med ganska fruktiga toner. God öl.

Oud Beersel Oude Faro

3100 ml, 389,00 kr, 7,5 %, Faro

Faro är ett spontanjäst öl som görs med extra socker i processen, men det här är inte sött för det. Där finns en syra, lätta gummitoner och en ton av trä, det smakar grapefrukt och den sötma som adderats märks inte speciellt mycket. Helt okej.

Boon Geuze Black Label nr.5

750 ml, 99,00 kr, 7,0 %, Gueuze

Rejält syrligt och rejält torrt med toner av grapefrukt, lätt jordiga toner och en lätt touch av äpplen. Friskt och riktigt smakrikt och det passar bra till de distinkt syrliga tonerna. Mycket gott.

Birrificio Italiano Tipopils

750 ml, 69,90 kr, 5,2 %, Ljus lager internationell stil

Smakrikt med en stilig brödigt maltig bas som får sällskap av en lite örtig beska och en del fruktiga toner. Lättdrucket utan att göra avkall på smakerna, riktigt gott.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping

330 ml, 34,00 kr, 6,5 %, Saison

Det här smakar egentligen precis som man kan tänka sig och det blir riktigt bra. Saison Dupont släpptes nyligen på Systembolaget och fick då högt betyg av oss. Det här är snäppet humligare, lite friskare utan att ta bort grunden i ölet. Gott, men om jag ska välja så blir det nog originalet som rankas snäppet högre.

Poppels/Collective Arts Escape The Mothership

440 ml,  40,90 kr, 8,0 %, New England/Hazy IPA

Poppels hyllas sällan i de nördigaste kretsarna, men det finns förstås en anledning till att man vuxit så snabbt som man gjort. Här är det tropiskt och juicigt, en lätt alkoholton märks utan att störa allt för mycket, och ölet är lättdrucket  med de karaktäristiska tropiska smaker som man förväntar sig i den här typen av öl. Gott.

Piggy Brewing Last Call For Lupulin Island

440 ml, 55,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt och friskt i doften med en hel del ananas och mango. En lätt spritig ton smyger igenom i smaken, men den stör inte speciellt mycket. En modern NEIPA som definitivt håller måttet. God öl.

Collective Arts Good Monster

473 ml, 38,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt och tropiskt med en del beska och väl dold alkohol. Ett öl som smakar gott utan att sticka ut allt för mycket. God öl.

Apex Carnifex TIPA

440 ml, 65,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Tropiskt med en del hel frukter i doften och smaken går i samma tecken. Det är ananas som märks mest, beskan är låg och alkoholen är föredömligt undangömd. Fylligt och smakrikt, och ölet klarar av balansen mellan att vara friskt och att vara starkt. Jag har haft den stora förmånen att besöka Monkish i Los Angeles och dricka färsk trippel-IPA i världsklass. Det här är faktiskt i princip lika bra. Mycket gott.

Fullers Imperial Porter

500 ml, 89,00 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Fuller har man alltid höga förväntningar på. Här blir det rostat och lite åt det söta hållet, utan att sötman tar överhanden. Där finns choklad, kakao, och alkoholen hålls väl i schack. Fylligt och gott.

Modern Times Vanilla Latte Black House Edition

568 ml, 66,90 kr, 5,8 %, Söt porter och stout

Ölet är framflyttat.

AD Brewing Nyx

440 ml, 58,90 kr, 9,5 %, Söt porter och stout

Sött. Väldigt sött. Lätta nöttoner blandas med choklad och en lätt rostad ton, men det här är tyvärr för sött för att passa mig.