Svenskt hela vägen i Peters nya öl

Peter Robertsson gillade att jobba med enbart svenska ingredienser i sina nya öl. Foto: Montage.

Svensk malt, svensk humle och svensk jäst. Nu har Electric Nurse släppt sina två första öl där det är fokus på närproducerat.

Ett starköl och ett folköl skapades. Starkölet har funnits på Tullens barer i Göteborg under en period och nu finns folkölet ”Svensk Folköl 3,5 %” på ett antal ICA-butiker i Göteborgsområdet.

– Folkölet är gjort på jäst från björksav. Den har lite lagerkaraktär men ölet är jäst som en ale och blir lite åt saison-hållet, säger Peter Robertsson på Electric Nurse.

Jästen kommer från K-Yeast på Hisingen, humlen från Yxsjöns Humlegård utanför Mölnlycke och den Balder-malt som användes kommer från Warbro Kvarn.

– Den är också helt ekologiskt, då jästen odlades i ekologisk malt. Det har varit ett kul projekt, men det är lite extrajobb med flytande jäst, säger Robertsson.

Han ser experimenten med ölen som spännande och utvecklande och gör det gärna igen. Men det finns också vissa problem.

– Det är svårt att få finans i det och det är svårt att få tag på färsk humle året om. Men jag hoppas att vi ska kunna göra det igen, tanken har funnits en längre tid.

En annan sak som skapade lite problem är hur humlen växer. Det visade sig nämligen med kort varsel att den behövde plockas en vecka tidigare än planerat och då fick man göra om lite bryggscheman.

– Sådant ställer också till det lite, men det har varit en rolig grej att göra, säger Robertsson.