Svenskt bryggeri tvingas byta namn?

Fredrik Lennström tänker överklaga beslutet om namnbyte för bryggeriet och hans öl. Foto: Ronny Karlsson.

Såväl namnet på bryggeriet som de två ölnamnen har fått underkänt och ska bytas ut. Men bryggaren Fredrik Lennström har överklagat.

Det är hans varumärke ”Ä.K.T.A öl” samt de båda ölnamnen Swepa och Ipale som ska bytas ut enligt drift- och servicenämnden i Hallsberg.

– Den här bokstavskombinationen anser kommunen att konsumenten kan uppfatta som ett säljande uttryck. Det anser jag är att fördumma konsumenterna, säger bryggeriägaren Fredrik Lennström, säger na.se.

Lennström driver Sibbetorps Gård AB, som står bakom Ä.K.T.A Öl. Nämnden hävdar enligt Nerikes Allehanda att de fyra bokstäverna skapar ett säljande uttryck och att motsatsen oäkta öl inte existerar.

När det gäller ölnamnen har nämnden hakat upp sig på att ordet öl inte finns med i namnet. Detta trots att de flesta ölnamn i Sverige i dag inte innehåller ordet öl.

– Vad tror de att flaskan ska innehålla? Vin eller sprit? Det står ju öl ganska tydligt. Ta som exempel Pripps blå, där står det ju inte ”Pripps blå öl”, säger Lennström till na.se.

Lennström kan nu tvingas nu byta namn på både bryggeriet och ölen, trots att ölen passerat Systembolagets kontroller och sålts där. Han kommer att överklaga beslutet.

Läs hela artikeln här.