”Galne” vinsvensken satsar även på öl

Bildspel

Bild 1 av 4

Inga-Lill och Rickard Enkvist har drivit vingård i Spanien i många år. Nu satsar de även på öl.

 

Han har gjort vin på sin gård i Spanien sedan 1990. Nu satsar Rickard Enkvist på öl också.

Enkvist blev kallad för ”Den galne svensken” när han började sin vinsatsning utanför Marbella nära den spanska solkusten 1990. Det var ett område som det då inte odlades vin i.

– Det var inget traditionellt vinområde och de trodde först att jag skulle göra vitt vin. Men när jag sade att jag skulle göra rött vin med Tempranillo-druvor trodde de att jag var galen, berättar han.

Men historien talade till hans fördel. En gång i tiden höll romarna till i området, och enligt Enkvist slog de bara läger där det gick att odla vin. Det visade sig också att han fick rätt. Hans Bodega Cezar är en liten gård men gör ett populärt vin. Cirka 25 000 flaskor blir det varje år.

Nu kommer det även öl under varumärket Puente Nuevo.

– Först bryggde vi på vingården men nu har vi skaffat nya lokaler cirka 20 minuter från vingården. Där ska vi klara av att producera 10 000 liter öl i veckan, men det är vi inte i närheten av ännu, säger Enkvist.

Två öl finns framtagna så här långt. En ekologisk pale ale på fem procent och en blond ale på 3,5 procent finns nu ute på marknaden i Spanien. Och snart även i Sverige.

– En dansk importör tar in ölet och han säljer även i Sverige. Från och med oktober ska det gå att köpa i Sverige, säger Enkvist.

Fortfarande är det förstås vingården som är den stora satsningen, men ölet kan få en större roll om det blir populärt.