Svenskarna dricker allt mindre alkohol

Under de senaste 15 åren har alkoholkonsumtionen i Sverige minskat med cirka 20 procent. Foto: Pixabay.

Svenskarna dricker allt mindre alkohol. Men konsumtionen går bara ner bland män. Det visar ny statistik från CAN.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har jämfört konsumtionen 2004 med 2019 och det är tydligt att svenskarna dricker mindre alkohol.

Den totala konsumtionen har sjunkit med cirka 20 procent. Men det är till största delen män som bidrar till minskningen, kvinnor dricker ungefär lika mycket som för 15 år sedan.

Fortfarande är det dock så att män dricker betydligt mer alkohol än kvinnor.

När det gäller ålder minskar drickandet bland yngre personer, medan den ökar bland de äldre. Det handlar då om en hälsotrend bland yngre människor. När det gäller de äldre svenskarna är det inte så att an börjar dricka mer när man blir äldre. I stället tar man med sig ett beteende med mer drickande genom livet.

Även om drickandet bland yngre minskar, så är konsumtionen fortfarande störst i de grupperna.

– Att konsumtionen har sjunkit 20 procent på 15 år är bra i sig, men på samhällelig nivå är det också bra att det sker en utjämning. Att äldre kvinnor dricker mer kan förstås vara dåligt för individen, men de ställer inte till med så mycket problem för omgivningen. De bråkar inte på krogen eller kör bil berusade, kommenterar Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, till sajten Accent.

Det är bara i åldersgruppen 65-84 år som konsumtionen har ökat. Åldersgruppen 17-29 år har minskat sin konsumtion med 27 procent.