Puttes misstag gav riktigt god DIPA

VECKANS HEMBRYGGARE

Bildspel

Bild 1 av 3

Putte Strömberg använde för mycket malt till ett öl men slutresultatet blev riktigt bra.

Då är det dags för Veckans Hembryggare. Den här gången går vi delvis utanför Sveriges gränser.

Namn: Putte Strömberg ”AfterWork Bryggeri”

Ort: 2012-2020 Pápa, Ungern
Juli 2020 flytta jag med familj till Uppsala

Ålder: 42år

Hembryggare sedan: 2015

1. Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag jobbade en hel del med amerikaner i Ungern som brinner för hembryggning. Jag fastnade för hembryggd öl efter att ha fått smaka på en IPA. Jag var med på ett par bryggdagar och sen var det klart. Jag måste börja brygga öl! I samma veva som jag letade efter ett bryggutrustning var det en svensk som skulle lämna och flytta tillbaka till Sverige som ville sälja av sin utrustning. Det köpte jag. Det var ett BIAB system, en bytta med värmeelement, hinkar och en hemmagjord kopparspiral. Väldigt enkelt men fullt fungerande. Fast efter endast 3 nybörjare kit leta jag efter ett större och mer avancerat system.
– Tanken var att köpa en Braumeister men istället snubblade över ett 50 liters HERMS som jag idag har.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Under tiden i Ungern gav mitt jobbschema mig en hel del tid. Stundtals bryggde jag även nätter när resten av familjen sov på helgerna. Allt för att ha go hembryggd öl hemma. Sen har det aldrig varit svårt på något sätt att få tid, är man gift med en tyska finns det alltid tid till ölbryggning, haha!
– I dagsläget letar jag fortfarande efter en lämplig lokal att sätta upp mitt bryggeri. Längtar till jag kan komma igång igen. Något frustrerad blir man när man inte kan brygga och ser på sociala media hur ens vänner brygger.

3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Trots att jag hade tid så vill jag nog ändå nämna tid, blev ibland nätter som sagt. Och i och med att mitt jobb innebar att jag var ute och flög över hela världen så blev det ibland så att jäsningen eller torrhumlingen mm inte följde tidsramen som receptet sa. Det var svårt då jag ibland inte kom hem på ett par veckor.
Det andra som även var lite av en utmaning var att få råvaror för bryggning utan att behöva betala en arm och två tår i fraktkostnad ner till Ungern. Hitta dock ett bryggeri i Wien, Österrike, vilket även säljer utrustning och råvaror.

4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Där måste jag nog säga min första egna öl. En American Pale Ale (Pink Flamingo APA). En härlig och fräsch balans av beska och humle. Perfekt törstsläckare.
– Min DIPA (Hipster brother DIPA) är även en storfavorit hos mig och min familj/vänskapskrets. Den brukar hamna på 7.8-7.9% ABV men ändå så otroligt lättdrucken med fin humle aroma av Amarillo, Mosaic och Citra.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Som en IPA vilket jag är tokig i är Elysian brewing company med sin Space Dust IPA. Vansinnigt god! Ska jag nämna någon svensk öl så hade jag gärna bemästrat Clown Supplies från Benchwarmers i Helsingborg. För mig en helt fantastisk öl!

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Planer/drömmar har väl de flesta inom hembryggning antar jag. Tror dock att jag inte kommer kunna ha tillräckligt med tid för både jobb, familj och även försöka driva ett kommersiellt bryggeri. Tror det kommer stanna som en hobby utan en massa måsten och krav. Men vem vet…

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Håll bryggningen så enkel som möjligt. Ju mer man brygger, desto mer kan man börja lägga till i sina processer. Se det som en rolig grej, ta med familj och vänner! Det blir en riktigt kul social grej.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Vilket av dom?? Haha. Det är väl det klassiska, inte tillräckligt noga med sterilisering av utrustningen efter man kylt vörten och transfererar över till jästank mm. Trist när man har väntat två, tre eller sex veckor och inser att det inte går att dricka.
Mitt första försök till en pilsner. Det var så många steg som gick knas. Resultat= 31 liter vaskning.
Min bästa olycka var när en vanlig IPA övergick till att bli en DIPA då jag råkade lägga till 3.1kg för mycket malt. Insåg ganska snabbt misstaget när jag rörde runt med mäskrodret och tyckte konsistensen var mer som en gröt. Fortsatte ändå som planerat och resultatet blev min omtyckta Hipster brother DIPA.

Ja/Nej
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Båda, blir mer flaska till bjudningar
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo